fredag 10 december 2021

Jona, Summering 2, Jesu första kommande till Judarna

Jona, 
Summering 2, 
Jesu första kommande till Judarna
 

Här i Jona bok ser vi det som också ska hända med Jesus. Jesus ska komma två gånger och Jona gjorde två resor.
 
Den första resan motsvarar Jesu kommande till Judarna. I berättelsen här så är folket på en båt, precis som Judarna inte ägde sitt land utan var på en yta som romarna nu ägde och som alltså flöt omkring i det hedniska havet, Och deras strävan att komma till land genom att med egna gärningar ro som galningar gick inte. De var fast på denna båt ute på det gungande havet.
 
Men de hade Jesus med sig i båten, Jona var där, men de förstod inte vem han var.
 
Jona 3, Jesus går först till Judarna
 
Jesu första kommande var hos Judarna. Och här i berättelsen om Jona kan vi se hur han inte går till Ninive. Han går i stället till en båt som åker ut på havet.
 
Båt har vi sätt i samband med Noa, var en symbol på församlingar, och här i berättelsen om Jona har det samma betydelse. Judarna på den tiden var som en församling den Judetroende församlingen, trosgemenskapen som hade Mose lag, och försökte leva efter den.
 
Vi ser att han steg ner från Gud, Jashve, från att ha varit med Gud och kom ner till den Judiska båten.
 
Jon 1:3.  Och Jona steg upp för att fly till Tarsis [ädelstenar] från Jesu [Jashves] ansikte, och han gick ner till Jafo och fann ett skepp på väg till Tarsis, och han gav betalning och gick ombord [steg ner] på det, för att åka med dem till Tarsis, från Jesu [Jashves] ansikte [närhet].
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/10/jona-3-jesus-gar-forst-till-judarna.html
 
Jona 4, Hela det Judiska samhället var i Gungning när Jesus kom
 
Det Judiska samhället var i gungning när Jesus kom, Judarna ägde inte själva sitt land utan likt båten här som flöt i havet så var Judarnas land ockuperat och de hade ett självstyre vad gällde sin religion, Judendomen.
 
Men samtidigt så upplevde de den här ockupationen som hemsk. Israel borde ju vara deras land och de ville bli fria och därför var det problem och hela alltet gungade så att säga.
 
Jon 1:4.  Och Jesus [Jashve] lät sända en stor vind över havet och vinden var väldig på havet och man trodde absolut att skeppet var på väg att krossas.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/10/jona-4-hela-det-judiska-samhallet-var-i.html
 
Jona 5, Judarna var oeniga om sin tro
 
Det kan tyckas lite konstigt att Sjömännen de som här representerade Judarna var och en bad till sin Gud. Judarna hade ju alla en gemensam tro på den Judiske Guden, den som fört dem ut ur Egyptens land.
 
Men om vi läser om alla de Grupper i Judendomen som vi ser i Nya testamentet så är det i vissa av fallen, som hade de olika religioner. En del trodde på de dödas uppståndelse, andra inte. En del höll lagen stenhårt, andra inte och det är förmodligen det som återspeglas här.
 
Och förmodligen var det den splittringen som också bidrog till de svårigheter och den instabilitet som man hade hos Judarna vid den här tiden, när man ju dessutom var ockuperad av Romarna.
 
Jon 1:5.  Och sjömännen blev rädda och de ropade var och en till sin Gud, och de kastade sakerna som var på skeppet i havet, för att minska det som var över dem. Men Jona han hade lagt sig ner intill skeppets sida och han vilade och låg ner.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/10/jona-5-judarna-var-oeniga-om-sin-tro.html
 
Jona 6, Det fanns de som trodde på Jesus
 
Här får vi läsa hur Kaptenen kommer och vill att Jona också ska bedja till Gud, så att de inte förgås. Och vi vet att så var det i verkligheten också, så till vida att det fanns Judar som trodde på Jesus, ja han hade många lärjungar, ja till och med några i högsta rådet.
 
Jon 1:6.  Och kaptenen [den store sjömannen] gick till honom och sade till honom: Varför sover du, stå upp, be till din Gud, då kanske Guden tänker på oss så att vi inte förgås.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-6-det-fanns-de-som-trodde-pa-jesus.html
 
Jona 7, De Judiska ledarna pekade ut Jesus som Problemet
 
Vi vet att Judarna bestämde sig för att döda Jesus, för nästan alla följde honom.
 
Och man sa att det är bättre en man dör för folket än att hela folket dör.
 
Och här i berättelsen om Jona ser vi också just att de genom de metoder de använde, bestämde att problemet kom får Jona.
 
Jon 1:7.  Och man sade till varandra [sina bröder]: Kom och kasta lott, vi må förstå till vem och varför detta onda [denna broder] kom till oss. Och de kastade lott och lotten föll på Jona.
Jon 1:8.  Och de sade till honom: Berätta nu för oss på vilken grund det här onda kom till oss, vad är din uppgift, och vad för du med dig, och vad är ditt land och från vilket folk är du.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-7-de-judiska-ledarna-pekade-ut.html
 
 
Jona 8, De Judiska ledarna förstod inte vem Jesus var
 
Vi ser här i vers 8 att de hade ingen aning om vem Jona var och lika dant var det med Jesus. De Judiska ledarna förstod inte vem Jesus var. Många av dem kunde hela gamla testamentet utantill. Men förstod inte profetiorna om Jesus.
 
Jon 1:8.  Och de sade till honom: Berätta nu för oss på vilken grund det här onda kom till oss, vad är din uppgift, och vad för du med dig, och vad är ditt land och från vilket folk är du.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-8-de-judiska-ledarna-forstod-inte.html
 
Jona 9, Jesus talade om vem han var
 
Precis som Jona här i berättelsen talar om vem han är så gjorde Jesus också. Jesu far var Gud i Himlen, och hans uppdrag var att frälsa världen. Det kan vi läsa i Joh 3:16 – 17.
 
Jesus gjorde det som Judarnas Messias skulle göra, han botade sjuka, han uppväckte döda och han predikade ett Nådens budskap.
 
Jon 1:9.  Och han sade till dem: Jag är Hebré och Jesus [Jashve] är min himmelske Gud, den jag ser som, den som gjort havet och det torra.
 
Länk:
https//minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-9-jesus-talade-om-vem-han-var.html
 
Jona 13, Viljan att befria landet var stor vid Jesu tid
 
Här i den 13 versen ser vi just den situation som var i Israel. Judarna hade förlorat sitt land och landet tillhörde Romarna, Judarna var alltså som på ett skepp på det stormande havet, Hedna havet och deras försök att komma tillbaka till land fungerade inte.
 
Hur de kämpade i egen kraft så var de kvar under Romerskt styre.
 
Jon 1:13.  Och männen kämpade med årorna för att återvända till land, men det gick inte, och de blev alldeles slut, för havet låg på, och stormen var över dem.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-13-viljan-att-befria-landet-var.html
 
Jona 14, Tankarna om Jesus var bakvända hos det Judiska prästerskapet
 
 
Det Judiska prästerskapet trodde på fullt alvar att Jesus var ett hot mot deras frihet.
 
Vi vet hur översteprästen sa: Det är bättre att en man dör för folket än att hela folket dör.
 
Jon 1:14.  Och de ropade till Jesus [Jashve] och de sade: O Jesus [Jashve] låt oss nu inte förgås på grund av denna mans själ, och gör inte så att oskyldigt blod drabbar oss, för du Jesus [Jashve] har gjort såsom du önskade [själv hade lust].
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-14-tankarna-om-jesus-var-bakvanda.html
 
Jona 16, I Israel har man sett Jesus
Jesus visade sig ju i Israel, han gick omkring här nere bland folket. Och det är också det vi kan läsa i Jona 1:16 och det var en storartad syn att få se Jesus livs levande gåendes om kring här nere. Och den möjligheten blev Judarna förunnat, de som levde på Jesu tid.
 
Jon 1:16.  Och männen såg den stora synen av [fruktade med stor fruktan för] Jesus [Jashve], och de firade offermåltid för offret och de gav löften.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-16-i-israel-hade-man-sett-jesus.html
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar