lördag 11 december 2021

Jona, Summering 3, Jesu offerdöd

Jona, 
Summering 3, 
Jesu offerdöd
 

Jona blev kastad i havert alltså till en säker död, men vi vet att han överlevde. Och likadant är det med Jesus, han blev dödad av Judarna och for ner till jordens inre och var där i 3 dagar och 3 nätter precis som Jona.  Jesus hänvisar själv till Jona och säger att det skulle ske så. Och vi vet hur han dog och uppstod.
 
Men tänker något, Jesus dog ju på fredagen och uppstod på söndagen och det blir inte 3 dagar och 3 nätter. Men det året låg en stor sabbat, alltså en högtid i samband med lördagen, den vanliga sabbaten. Så det blev 2 sabbater efter varandra och Jesus dog alltså dagen före den förste och då går det ihop sig.
 
 
Jona 15, Jesus är verkligen Hedningarnas frälsning
 
Genom Jesus har vi hedningar blivit frälsta och välsignade, från det hedniska kaos som rådde med alla avgudar så fick vi ett västerland där det fungerade, och det var tack vare att Jesus kom till oss Hedningar.
 
Judarnas ledare ville inte ha honom utan kastade bort honom till oss och vi ser idag resultatet att Jesus kom till oss. När Jesus regerade då var det lugnt. Då hade Hedna havet slutat att storma.
 
Jon 1:15.  Och de upphöjde [lyfte, prisade, tog, förlät] Jona och de kastade honom till havet och det blev stilla från sin vrede.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-15-jesus-ar-verkligen-hedningarnas.html
 
 
Jona 11, Jesus visste att han skulle bli dödad
 
I Profetiorna i Gamla testamentet står att Jesus skulle dödas. Han visste det och det sade han till sina lärjungar, Men de ville inte höra på det. Men så var det.
 
Redan i Bibelns 4:e kapitel om Kain och Abel så har vi en profetia om att Jesus skulle dödas.
 
Jon 1:11.  Och de sade till honom: Vad skall vi göra med dig, så att havet upphör att vara så högt. För havet låg på [kom, gick upp och ner] och stormade.
Jon 1:12.  Och han sade: Förstörelsen är min, och man ska kasta mig i havet, ifrån er, för det gäller att förstå [för förstå], att på grund av mig är den stora stormen, denna väldiga [dessa höga vågor].
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-11-jesus-visste-att-han-skulle-bli.html
 
Jona 17, Jesus är vårt offerlamm
 
Jesus är vårt offerlamm som offrats och i  Jon 1:6 ser vi hur man firade offermåltid när man kastat Jona i Havet,
 
Så även här känner man igen 
 
Så även här känner man igen det som hände med Jesus När Judarna dödade honom, och han fick ge sitt liv för vår skull, blev vårt offerlamm.
 
Jon 1:16.  Och männen såg den stora synen av [fruktade med stor fruktan för] Jesus [Jashve], och de firade offermåltid för offret och de gav löften.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-17-jesus-ar-vart-offerlamm.html
 
Jona 18, Jesu kamp i dödsriket
 
När Jesus dött steg han ner i dödsriket och besegrade Satan och uppstod igen. Vi kan se hela den här kampen här i Jon 2
 
Jon 2:1. Och Jesus [Jashve] tog fast en stor fisk för att svälja Jona, och Jona var i fiskens mage [livmoder, buk, sköte] i tre dagar och tre nätter.
Jon 2:2. Och Jona bönföll till [dömde, bad till, medlade för] Jesus [Jashve] sin Gud, från fiskens mage [livmoder, buk, sköte].
Jon 2:3. Och han sade: Jag ropade till Jesus [Jashve] från min ångest, och han svarade mig, från helvetets buk [mage, kropp, livmoder] var mitt rop på hjälp, du hörde min röst.
Jon 2:4. Och du har kastat mig i djupet, i havets hjärta, [mitt, själ, till att förstå] och strömmarna vänder mig helt runt och dina vågor har gått fram över mig.
Jon 2:5. Och jag sade: Jag fördrivs bort från dina ögon, om jag bara kunde [förvisso kommer jag] åter få se upp till [inte åter få se, åter bry mig om] ditt heliga tempel.
Jon 2:6. Jag har omgetts av vatten ända till urhavets själ. Förgängelse [sjögräs] omsluter mitt fastbundna huvud.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-18-jesu-kamp-i-dodsriket.html
 
Jona 20, Jesu offer leder till vår frälsning
 
Den kamp som Jesus fick utstå genom sin död och uppståndelse har lett till vår frälsning. Här i berättelsen om Jona så ser vi hur kampen på havets botten avslutas och hur nåden uppstår och hur frälsningen kommer.
 
Det här viktiga skedet finns alltså med i den här profetian. Och vi ser ännu en gång att det var Jesu offer som har säkrat vår frälsning.
 
Jon 2:9.  Från bottnarnas tomhet [fåfänglighet] uppstår hans nåd, han skall lösa dem [honom].
Jon 2:10.  Och jag tillber med hög röst i tacksägelse, jag offrar åt dig enligt mitt löfte, jag är färdig med det som för till [färdig till] Jesu [Jashves] frälsning.
Jon 2:11.  Och Jesus [Jashve] sade till fisken och han kräktes upp Jona på det torra.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-20-jesu-offer-leder-till-var.html
 
 
Karl Håkan
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar