söndag 1 april 2018


180401
Påskdagens Evangelium


Här är Matteus version av påskdagens Evangelium, när Jesus uppstod och vad som hände därefter.

Även denna gång i min egen översättning.


Mat 28:1. Och efter sabbaten och när det ljusnar, första dagen efter sabbaten, kommer Maria Magdalena och den andra Maria för att se till graven.
Mat 28:2. Och se, det blir då ett väldigt jordskalv [storm] och en ängel som tillhör Jesus [Herren, Jashve] kliver ner från himlen och kommer fram och rullar bort stenen från ingången, och han satt sig uppepå den.
Mat 28:3. Och hans utseende var som stjärnglans [blixt] och han kläder [klädedräkt] som skinande [vit] snö.
Mat 28:4. Och de som vaktar, skakar av skräck och blir som döda.
Mat 28:5. Och då säger ängeln till kvinnorna: Var inte rädda, för jag vet att ni söker Jesus som blivit korsfäst.
Mat 28:6. Han är inte här, han är uppväckt [uppstånden], för det är som han säger, kom hit, se platsen där Jesus [Herren, Jashve] har legat.
Mat 28:7. Och gå strax och säg nu till hans lärjungar, att han är uppväckt från de döda och se han går före er till Galileen [cirkel, fällbar, ringa, gräns, kust, land], där kommer ni att se honom, se jag säger nu till er.
Mat 28:8. Och de går snabbt ut från graven fyllda med rädsla, och väldig glädje och springer för att berätta det för hans lärjungar.
Mat 28:9. Och se, så snart de gått iväg för att berätta för hans lärjungar, kommer Jesus emot dem och han säger: Gläd er! Och de går fram, griper om hans fötter i det de böjer sig ner inför [tillber] honom.
Mat 28:10. Därefter säger Jesus till dem: Var inte rädda, gå och berätta för mina bröder, att de skall gå bort till Galileen och där skall de se mig.
Mat 28:11. Och se, medan de går, kommer några från vakten till staden, de berättar för översteprästerna, allt det som äger rum.
Mat 28:12. Och de samlas då med de äldste och har samråd, och de tar en stor summa pengar och ger till soldaterna.
Mat 28:13. De sa: Säg, att hans lärjungar kom där på natten och stal honom medan vi sov.
Mat 28:14. Och om det då skulle komma till landshövdingen kommer vi att övertala honom och vi kommer att göra er säkra [bekymmersfria].
Mat 28:15. Och de tar emot pengarna och gör som de är tillsagda, och det här talat är nu vida känt bland judarna till denna dag.
Mat 28:16. Och de 11 lärjungarna de tar sig till Galileen till det berg där, som Jesus tidigare sagt till [bestämt] dem.
Mat 28:17. Och de ser honom där, och de böjer sig ner inför [dyrkar] honom, men de tvivlar [är tvehågsna].
Mat 28:18. Och Jesus kommer då fram till dem och säger till dem: Till mig ges nu [har gets] alla makt i himlen och på jorden.
Mat 28:19. Alltså, gör alla hedningar [folk, nationer, raser] till lärjungar, genom att resa ut och genom att döpa dem i faderns och sonens och den helige andes namn.
Mat 28:20. Och ni skall lära dem att ta varar på allt som jag befaller [anbefaller] er och se jag är alltid [alla dagar] med er i evighet [till denna tidsålders slut], Amen [det är sant].

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar