måndag 19 mars 2018


Ändetiden 382,
Harmagedon är Gaza remsan och vår tid


Det ord Hamongog som vi hittar här i Hes 39:11, det är samma namn som vi hittar i Upp 16:16: Harmagedon.

Många talar om Harmagedon som en slätt i norra Israel. Men ”Har-” betyder berg och där finns inget berg. Och när man känner Hebreiskans och Grekiskans sätt att skriva saker så förstår man att Harmagedon och Hamongog är samma Namn. Och att vi alltså kan knyta ihop de här två Bibelställena.

Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}

Och i Uppenbarelseboken har vi alltså samma namn i versen Upp 16:16

Upp 16:13 Och jag ser, från drakens [ormens] mun och från vilddjurets mun och från den falske profetens [lögnprofetens] mun, 3 ondskefulla [orena, skamliga, grymma] andar [vindar, liv, krafter] lika paddor.
Upp 16:14 För det är onda andar, som gör tecken, för att gå ut till de styrande [konungarna] på jorden och hela världen, för att samla dem till krig, på den allsmäktige Guds väldiga dag.

Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.
{* Harmagedon [Megiddos Berg], (se också likheten med Hamongog i Hes 39:11):
Hamongog = Larmande hopen, hopen som skall ta bort, hopen som rör sig i cirklar; Gogs tumult, Gogs hop
// Hamon <hmn> = tumult, oväsen, mängd, folkmassa
// Gog <gvg> = larma, klaga, fantisera, röra sig i cirklar, fest, dela, ta bort)}


Vi läser här i Upp 16:13 om den Falske Profeten och det är lätt att tänka sig det som den religion som behärskar staterna runt Israel. Och vi ser hur dessa krafter samlar de styrande till krig. Krig mot Israel.

Och vi ser att det är ju precis så här det är idag. Arabsidan med sin religion gör allt för att få alla världens folk att ställa upp på deras sida och krossa Israel.  Och vi minns t ex Ship to Gaza. Och alla raketer som skjuts från Gaza mot Israel och massmedias vridning av detta till att det är Israel fel när de svarar på beskjutningen.

Och som sagt tittar vi nu på de två namnen Hamongog på Hebreiska och Harmagedon på Grekiska. Så ser vi att det är samma namn som förändrats med tiden och när det gått från Hebreiska till Grekiska..

Om vi tittar på Namnen så konstaterar vi att i Hebreiskan, sätts inte alltid alla vokaler ut. Och det är inte heller alltid vokalerna, i ett bestämt ord, uttalas som man först tror.

Likaså vet man att när tiden går och Namn utvecklar sig på olika ställen så kan även en del konsonanter försvinna eller byta till en som ligger närmare i munnen i det andra språket.

Vi kan alltså skriva om Hamongog till Hamageg och sedan lägga på den Grekiska slutstavelsen -on, och få Hamagegon, och med ett insmuget r som ligger naturligt i munnen och ett g som glidit över till ett d, blir det alltså Harmagedon.

Det är ju att på liknande sätt namn förändras, med tiden, även hos oss när de går mellan olika dialekter och språk.

När vi ser att det här är samma Namn kan vi alltså konstatera att när Arabsidan fick självstyre i Gaza, det var då vi var framme vid Harmagedon i Upp 16. Vi kan alltså knyta ihop de här två profetiorna till varandra i tiden.

Och inte bara i tiden, utan till vår tid. Det är nu. Nu är alltså Harmagedon igång, och 2005 passerade vi alltså den här punkten i Hesekiels profetia.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar