måndag 28 maj 2018


Ändetiden 445,
Livets vatten från Gud



Livets vatten kommer från Gud kommer från Jesus. Och det är en flod av renhet, av friskhet, av välsignelse. Ett uppfriskande flöde.

Upp 22:1. Och han visar mig en ren flod, med livets vatten, skinande [klart] som kristall, som kommer från Guds och Lammets tron.


Vi kan dra oss till minne Jesu tal med den Samaritiska kvinnan vid Sykars brunnen.

Joh 4:10. Men Jesus [Frälsaren] svarar då och säger: Om du hade förstått Guds fria gåva, och vem det är som säger till dig "ge mig att dricka". Då frågar du ju honom för då ger han dig ju levande vatten.

Här talar Jesus om att han ger det levande vattnet. Och läser vi vidare så ser vi hur hela staden får möta Gud, när de tar emot det levande vattnet.

Livets vatten är det samma som vi kan läsa om i 1 Mos 2. Det som flyter ut från Paradiset.

1 mos 2:10 <Trad:> Och en flod strömmar ut från Eden för att bevattna trädgården, och från den platsen delar den sig och blir 4:a huvuddelar.
| <Alt:> Och en ström går ut från församlingen till glädje med sång och musik [för hägnet] och från det namnet sprider den sig och det blir till 4:a huvuddelar.
| <Alt2:> Och en ström går ut från det eviga till glädje i sorgen och från det namnet sprider den sig och det blir till 4:a huvuddelar.
1 mos 2:11 | <Trad:> Namnet på den första är Pison [spridande] och den omger hela Havilas [cirkulär] land, där är platsen för guld.
| <Alt:> Namnet på den första är Psion [Frälsningens ord *] och den omger hela Guds stads [födandets] fasta grund, som är platsen för guld [klarhet].
{* Pison [sprida, frälsningens ord, pånyttfödelsens ord]}
| <Alt2:> Namnet på den första är Sprida ut [Pison] och den gjorde så att man vände om [Havila] på hela jorden, på grund av den upphöjdes klarhet [klarhetens ödeläggelse].
1 mos 2:12 <Trad:> Och landets guld är gott, där är bdelliumharts och pärlstenar.
| <Alt:> Och den fasta grundens guld [klarhet] är bra i problemens stund, sonen jag fött den förnekade [berövade, tyste, krympling].
1 mos 2:13 | <Trad:> Och namnet på den 2:a floden är Gihon [ström], den omger hela landet Kus [Etiopien].
| <Alt:> Och namnet på den 2:a strömmen är Gihon [Krigarna *], den låter omvända hela den fasta grunden och gör den kraftig.
{* Gihon [ström, mage, buk, krigarna, de som stångas, ned tryckarna]}
1 mos 2:14 <Trad:> Och namnet på den 3:e floden är Tigris [Hidekel] och den flyter öster om Assyrien, och den 4:e floden är Eufrat.
| <Alt:> Och namnet på den 3:e strömmen är Hidekel [Församlingens Glädje *] och den flyter framför Välsignelsen [Assyrien], och den 4:e strömmen är Eufrat [Frukten, Vinpressarna, Sprida **].
{* Hidekel [Tigris, församlingens glädje, glädjen förtorkar, Guds törnbuske, församlingens ende, ödmjuk lägga fram sin gåta, den lilla vassa],
** Eurfrat [Frat, bryta fram, frukten, fruktträd, sprida, vinpressarna, hålen]}

För den som undrar så är det här min egen översättning och den visar också olika möjliga översättningar av versarna. Den vanliga översättningen är den som heter <Trad:> och alternativa översättningar heter <Alt:>.

Här ser vi just hur i Guds skapelse så är floden med välsignelse det viktiga. Och det är en flod som utgår från Församlingen och från det stora Namnet, alltså Jesus.

Floden bevattnar inte bara paradiset som Gud har gett människorna utan också området omkring.

Och vi kan också här i samband med den första floden läsa om Guld och Ädelstenar. Precis som i Guds stad Jerusalem.

En intressant tanke som man får här är att det inte bara är de som är i Församlingarna, de som är aktiva som välsignas, utan välsignelsen når även utanför den kretsen och runt omkring i samhället.

Det var något vi kunde se i Sverige på den tiden Församlingarna och de Kristna var starka och aktiva. Hela Sverige blev välsignat.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar