tisdag 7 augusti 2018


Anden i Ändetiden 2,
Fåglar är Anden



Att Den Heliga Ande kan ha en fågels skepnad det ser vi i Mat 3 när vi läser om Jesu dop:

Mat 3:16.  Och när Jesus döpts, stiger han direkt upp från vattnet och se himlarna öppnas för honom och han [man] ser Guds Ande som kommer ner som en duva och som kommer över [på] honom.
Mat 3:17.  Och det är en röst från himlarna som säger: Denne är min son, den älskade, till vilken jag ger godkännande [jag känner välbehag, som jag tycker om].


Här läser vi att Guds Ande visade sig som en Duva som kom ner över honom.

Vi kan också läsa om Örnen som ett av de 4 väsendena i Upp 4:

Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.
Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.

Här ser vi att det 4:e väsendet är en Örn alltså en fågel och det representerar Den Heliga Ande i treenigheten.

De andra är Lejonet, alltså lejonet av Juda som vi kan läsa om i nästa kapitel. Och Ungtjuren, alltså Fadern. Och så har vi det tredje väsendet som är vi människor frälsta av nåd, och som Guds barn delaktiga i gemenskapen.

Så här är alltså igen en fågel symbol på den Helige Ande.

Och här i Upp 19 som vi läste om i förra avsnittet så var det fåglarna som Ängeln kallade in för att förtära alla. Det är Guds frälsning.

Upp 19:17. Och jag ser en ängel [budbärare] som står i [vid] solen och som ropar med väldig röst och säger till alla fåglar som flyger på himmelens höjd: Kom hit och samla er till den store Gudens festmåltid.
Upp 19:18. För att äta [inta] kungars kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och officerares kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och mäktigas kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och hästars kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och de som är placerade under dem, och alla fria och trälar [tjänare] och små och storas kroppar [köttsliga och mänskliga natur].

Den Helige Ande är väsentlig i Hela Guds frälsningsplan.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar