måndag 26 november 2018


Anden i Ändetiden 113,
Summering 9
Noas Arks profetiska budskap


Vi kommer nu till nästa Bibelställe som innehåller Andens roll i Ändetiden, och hur Gud använder Anden för att samla Israel och styrka sin församling.

Det vi nu ska titta på är ett Bibelställe som inte många förknippar med ändens tid. Men det är i själva verket en Profetia över Israels förskingring, men också återkomst, där vi alltså är nu i änden, och det vi talar om är det profetiska budskapet som finns i berättelsen om Noa.


Det finns ju de kristna som med näbbar och klor bekämpar alla annan tolkning av berättelsen om Noa än den att det har ägt rum för 5000 år sedan och att då var hela jorden översvämmad i nästa ett år och alla nu levande djur räddades i Noas Ark.

För egen del är den fysiska delen inte den viktiga utan det är det profetiska som är det viktiga. Vi kan se hur land översvämmas. Land i Bibeln är det profetiska yttrycket för Israels land och folk. Vi möter det redan i 1 mos 1 när Gud skapar land. Det var då också en profetia på Israel som kom här i historien för 5000 år sedan.

Här, i berättelsen om Noa, låter Gud land översvämmas och det är en profetia på Israels förskingring och hur Israels land tas över av Hedningar. Det ägde rum år 70 och framåt och det är alltså det som berättelsen handlar om. Och i våra dagar kommer de tillbaka och det ser vi här i 1 Mos 8 där land torkar i olika steg och det är alltså en symbol för hur Israel i våra dagar kommit hem och fått sitt land.

Vad det gäller den fysiska tolkningen av Noas Ark som något, som ägde rum för 5000 år sedan, och där hela jorden var översvämmad i nästa ett år, så ser jag klara problem.

1 Hur kunde alla djur ta sig till Arken. Hur bar sig till exempel kängururna i Australien åt. Det går inte. Vi har också alla de djur som idag lever i Sydamerika. De kunde inte heller komma till Arken. Det går alltså inte ihop.

2 Hur kunde det bli så mycket vatten så att det täckte alla berg. T o m Himalaya måsta ju då varit täckt och det är 8000 m högt. Det går inte heller ihop.

3 Hade vi haft en total översvämning av hela Jorden i nästa ett år skulle det synas idag i form av ett lertäcke som man skulle funnit överallt när man grävt sig ner i marken.

4 Hur kunde alla djuren varit i Arken på en gång det finns ju flera miljoner med arter och de minsta kan vi knappt se. Hur kom de dit och var hade Noa dem.

5 Hur kunde man klara maten till så många djur. Det får helt enkelt inte plats mat, för ett helt år och alla djur, i Arken, och var hade man färskvatten. Och Arbetet med att vattna och mocka för hela denna mängd djur hade varit groteskt och de var ju bara 7 personer i Arken, och de hade inte vår tids maskiner.

Summerar man allt det här ser man att Noas Ark som en fysisk företeelse för 5000 år sedan är en fysisk omöjlighet. Men som profetisk berättelse är den oerhört intressant och visar oss saker, så att man häpnar över exaktheten i profetian.

Och när man inser det här då är man glad för Bibeln som visste det som händer idag redan för flera 1000 år sedan, när de som skrev det här skrev det, fast de nog inte ens visste riktigt varför de skrev det.

Anden i Ändetiden 60, Noas Arks profetiska budskap

Berättelsen om Noa är en profetisk berättelse och den pekar på tiden för Judafolkets förskingring.

1 mos 7:20 <Trad:> 15 alnar [7,5 m] högt var vattnets väldighet och det täckte bergen.
1 mos 7:21 <Trad:> Och allt kött som rörde sig på marken dog, fåglarna och boskapsdjuren och varelser och alla kryp, som rör sig på marken och alla människor.

Mark och Land är Israels land och Vattnet är Hedningarna, andra folk.

I berättelsen om Noas Ark ser vi samma tänkt. Men där är det vattnet som översvämmar landet. Alltså det Gud gjorde när han skapade land i 1 Mos 1 alltså Israels land, går baklänges. Guds förbannelse drabbar Israel och de fördrivs.


Anden i Ändetiden 61, Anden verkar

Vi möter Anden redan i 1 Mos 8:1. Där möter vi en vind som Gud sänder över jorden. En vind är samma ord som Ande på Hebreiska och det här bibelordet talar alltså om Anden. Det är alltså det som inleder och vänder det hela så att Guds verk börjar.

1 mos 8:1 <Trad:> Och Gud kom ihåg Noa och alla levande och alla boskapsdjur som var med honom i arken, och Gud lät en vind gå fram över jorden och det tog bort vattnet.

Det är alltså Ande som är det som Gud använder. Och vi ser det här liksom på andra håll, att när Gud verkar då använder han Anden.


Anden i Ändetiden 62, Den Helige Andes verkan blir påtaglig

När vi går vidare möter vi den Helige ande på två sätt och tidsmässigt i den här profetian är vi i början av 1900 talet.

Vi ser hur Noa öppnar fönstret och släpper in frisk luft i Arken och hur Noa släpper ut en fågel, båda symboler på Ande.

1 mos 8:5 Och det var dags för vattnet att gå bort och det sjönk undan och fortsatte den 10:e månade, och i den 10:e månaden på 1:a dagen [på 11:e dagen, på 10:e på 1:a] i månaden visade sig topparna på bergen.
1 mos 8:6 Och efter 40 dagar öppnade Noa arkens fönster, som han gjort.
1 mos 8:7 Och han sände ut korpen och denne flög ut och var borta tills vattnet hade torkat bort från marken.


Anden i Ändetiden 63, Anden samlar Israel

Den andra symbolen på Anden som vi möter i de här två versarna 1 Mos 8:6 – 7 är Korpen. Det är han som ropar ut sitt budskap till Israels folk att samla sig. (En fågel är i Bibeln en symbol på Ande.)

1 mos 8:6 Och efter 40 dagar öppnade Noa arkens fönster, som han gjort.
1 mos 8:7 Och han sände ut korpen och denne flög ut och var borta tills vattnet hade torkat bort från marken.

Här kan det vara intressant att titta på den Alternativa översättningen som lyfter fram en del synvinklar

1 mos 8:7 | <Alt:> Och han sände engagemanget och den som verkligen skall bära ut, fördes ut och denne återställde för evigt de vilka som helsts torra mark över till den fasta grunden.

Det är ett Engagemang som Anden sänder ut bland Judarna.


Anden i Ändetiden 64, Genom fred flyttar Israel hem

Gud ordnar fred i landet och ger Israel möjlighet att flytta hem. Duva är en symbol för fred och det ser vi att Noa sände ut efter Korpen.

1 mos 8:8 <Trad:> Och han släppte ut från sig duvan för att se när vattnet skulle torka från markens yta.
1 mos 8:9 <Trad:> Och duvan fann inget ställe för vila, till att böja sin fot, och hon återvände till honom, till arken, för det var vatten på hela markens yta och han räckte ut sin hand och tog henne och han förde henna till sig i arken.
1 mos 8:10 <Trad:> Och han väntade ytterligare 7 dagar därefter och skickade sedan åter duvan från arken.
1 mos 8:11 <Trad:> Och duvan kom till honom på kvällen efter en tid och hade ett färskt oliv löv i näbben och Noa förstod då att vattnet hade torkat på jorden.
1 mos 8:12 Och han väntade ytterligare 7 [komplett] dagar [säsonger, tider], och han sände ut duvan [han Jona], och den [han] återvände [retirerade] inte till honom mera. 

Vi ser hur Gud sänder ut Duvan i omgångar. Gång på gång arbetar Gud för att skapa fred i det som ska bli Israels land. Att skapa trygghet för Judarna så att de kan återvända.


Anden i Ändetiden 65, Gud både Jagar och Fiskar hem Judarna

Det är intressant att notera att här i 1 Mos 8 talas om både Korp och Duva, och vi kan där finne en parallell till det som står i Jer 16 där det talas om att Gud både ska jaga hem Israels barn och fiska hem dem.

1 mos 8:6 Och efter 40 dagar öppnade Noa arkens fönster, som han gjort.
1 mos 8:7 Och han sände ut korpen och denne flög ut och var borta tills vattnet hade torkat bort från marken.
1 mos 8:8 <Trad:> Och han släppte ut från sig duvan för att se när vattnet skulle torka från markens yta.

Vi läster nu är också i Jer 16:14 - 18.


Anden i Ändetiden 66, Anden faller i Hela Kristi Kyrka

Nästa stora händelse som vi ser här i berättelsen om Noa är när Noa tar av taket på Arken. Nu faller Anden, och det totalt. Hela Kristi kyrka är involverad, inte bara som när fönstret öppnades utan nu är det fullt blås genom Arken, Symbolen på Kristi Kyrka. Och det var det som hände 1967 och framåt.

1 mos 8:13 Och på det 601:a året i 1:a månaden, den 1:a, var det torrt [tomt, öde] från vatten [de vem som helst] på den fasta grunden [i landet, på jorden, på marken] och Noa tog bort taket [väderskyddet] på arken [lådan], och såg efter, och se markens [landets, jordens, mänsklighetens, den kvinnliga människan] yta [ansikte] var torr [tomt, öde].

Guds Vind, Ande kunde nu fritt blåsa genom Arken. Och det var det som vi fick uppleva 1967 och framåt när alla samfund fick del av den Helige Ande.


Anden i Ändetiden 67, Israel får hela det land som Gud har lovat

I samma vers som det stod om taket som togs bort så Guds Ande kunde blåsa genom Arken, hittar vi också nästa händelse. Marken är torr. Vattnet har vikit undan. Nu är alltså hela marken, hela landet, i Israels ägo.

1 mos 8:13 Och på det 601:a året i 1:a månaden, den 1:a, var det torrt [tomt, öde] från vatten [de vem som helst] på den fasta grunden [i landet, på jorden, på marken] och Noa tog bort taket [väderskyddet] på arken [lådan], och såg efter, och se markens [landets, jordens, mänsklighetens, den kvinnliga människan] yta [ansikte] var torr [tomt, öde].

Det var också det som vi upplevde 1967. Israel blev angripet av sina fiender från 3 håll men Gud gav dem seger och inte bara seger, de kunde återta allt det land som hörde till Israel.


Anden i Ändetiden 68, Tiden stämmer mellan korpen och landet är torrt

Tiden mellan det Korpen släpptes ut och det ytan var torr är 50 dagar vilket motsvarar 50 år, och det är tiden från Judarna fick börja återvända 1917 och att Israel hade hela landet som Gud lovat 1967.

1 mos 8:5 <Trad:> Och det var dags för vattnet att gå bort och det sjönk undan och fortsatte den 10:e månade, och i den 10:e månaden på 1:a dagen [på 11:e dagen, på 10:e på 1:a] i månaden visade sig topparna på bergen.
1 mos 8:6 <Trad:> Och efter 40 dagar öppnade Noa arkens fönster, som han gjort.
1 mos 8:7 <Trad:> Och han sände ut korpen och denne flög ut och var borta tills vattnet hade torkat bort från marken.

1 mos 8:13 Och på det 601:a året i 1:a månaden, den 1:a, var det torrt [tomt, öde] från vatten [de vem som helst] på den fasta grunden [i landet, på jorden, på marken] och Noa tog bort taket [väderskyddet] på arken [lådan], och såg efter, och se markens [landets, jordens, mänsklighetens, den kvinnliga människan] yta [ansikte] var torr [tomt, öde].


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar