fredag 18 oktober 2019


Frälsningen i Jesus 1,
Utan Jesus finns ingen frälsning


Nu kommer vi till det centrala i hela Evangeliet, och det är Jesus som klarar av att frälsa världen. Det är den bild som illustreras här i början av Upp 5.

Evangelium är beskrivet som en bokrulle som är förseglad och som ingen kan öppna.

Upp 5:1. Och jag ser i höger hand på honom som sitter på tronen, en bok [bokrulle] som skrivits invändigt och bak [på baksidan], som förseglats med 7 sigill.
Upp 5:2. Och jag ser en mäktig [stark] ängel [sändebud] som ropar ut med väldig röst: Vem motsvarar kraven för [är värdig, håller måttet för] att öppna boken och bryta [lösa] dess sigill.

Upp 5:3. Och ingen, i himlen, inte heller på jorden, eller under jorden, kunde öppna boken, eller förstå [se] den.
Upp 5:4. Och jag gråter väldigt, eftersom det inte finns någon, som klarar av att öppna och läsa boken och förstå [se] den.

Vi kan se den här hopplösheten om vi läser Bibelns 2:a vers. Där ser vi just den Tomhet, ja det Kaos, som var innan Gud började arbeta med människan för att ge henne frälsning. En Frälsning genom Jesus

1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 

Situationen är alltså hopplös om man utesluter Jesus, då finns ingen räddning för världen. Ordet i bokrullen, måste komma ut. Ordet måste födas. Det ord som Johannes beskriver i sitt Evangelium:

Joh 1:1. I den första början fanns ordet och ordet fanns hos Gud och det ordet var Gud [en Gud var det ordet].
Joh 1:2. Han [Det] fanns från första början hos Gud.
Joh 1:3. På grund av honom [det] blev allt till och utan honom [det] har inget blivit till som är till.
Joh 1:4. I honom [det] var liv och livet var människornas ljus.
Joh 1:5. Och ljuset skiner i mörkret och mörkret slukar det inte [har inte makt med det].

Det är Jesus vi behöver och i fortsättningen får vi se hur han är den som ör ordet och öppnar Bokrullen. Han är vår frälsare, vår räddare.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar