onsdag 9 oktober 2019


Guds Himmel 19,
De 4 Väsendena i Hesekiel


Vi kan också läsa om Väsendena i Hes 1.

De väsen som beskrivs i Hes 1 har många likheter med de som vi läste om i Upp 4.

Hes 1:1 Och det hände i det 30:e året på den 4:e dagen i 5:e månanden, och jag var bland de som förts bort över floden Kebar, att han öppnade himmelen och jag såg Guds utseende [en syn från Gud].
Hes 1:2 I 5:e månaden det 5:e året efter konung Jojakins bortförande.
Hes 1:3 Och Jesus [Jashve] talade till Hesekiel, Busis son, präst i kaldéernas land vid floden Kebar, och han blev vidrörd där av Jesu [Jahves] hand.
Hes 1:4 Och jag såg en stark ande [vind] komma från norr som ett stort moln, och en betagande eld och ljus runt omkring det och mitt i, glänsande färger [ett glänsande öga] ut från elden.
Hes 1:5 Och mitt i, något som liknade 4 väsen, och deras utseende det är likt en människa [Adam].
Hes 1:6 Och de hade 4 ansikten var och en, och 4 vingar var och en.

Hes 1:7 Och deras steg är rätta steg, och själen i deras steg är som unga kalvar och gnistrande som färgen av polerad koppar.
Hes 1:8 Och människans [Adams] kraft [hand] var under deras vingar, 4 på de 4, och ansikten på sidorna hade de 4.
Hes 1:9 Deras vingar band dem till varandra, och de lät sig inte föras runt som människan går, Gud verkade [gick fram] där de gick.
Hes 1:10 Och deras ansikte liknade människoansikte [Adams ansikte] och lejon ansikte till höger på de 4 och tjur ansikte till vänster på de 4 och örn ansikte på de 4.
Hes 1:11 Och deras ansikten och deras vingar räckte över till varandra, med två band de samman varandra och med två skyddar de sina hednafolk [sina kroppar, sina döda, sina folk].
Hes 1:12 Och tillsammans vandrade de över sin yta, den som är satt av anden, så gick de, de gick inte runt när de gick.
Hes 1:13 Och väsendena liknade i synen som lysande brinnande eld, med en skinande lampas utseende, som vandrade mellan väsendena som eld, och från elden gick det ut välsignelse [glitter].
Hes 1:14 Och väsendena springer fram och tillbaka, så att det ser ut som blixten.
Hes 1:15 Och jag såg och här var ett hjul [förmedlare] på jorden vid sidan av väsendena åt de 4:s ansikte [för de 4, vid dem].
Hes 1:16 Och hjulens [förmedlarnas] utseende och gärning är som ädelstenarnas färg och alla de 4 är lika och utseende och gärning är som hjul [förmedlare] som sitter mitt i varandra.
Hes 1:17 De gick vid de 4:s sida, de gick inte omkring [runt] när de gick.
Hes 1:18 Och naven är höga [kraftfulla] på dem och man fruktar för dem, och deras nav var fulla med färger [ögon] runt omkring, på alla 4.
Hes 1:19 Och när väsendena vandrade, vandrar hjulen [förmedlarna] vid deras sida, och i väsendenas lyftande från [förlåtande av] jorden lyfter [förlåter] hjulen [förmedlarna].
Hes 1:20 Såsom han gör, gör anden, såsom de vandrar så gör anden och så vandrar hjulen [förmedlarna], de lyfter sig tätt på [de förlåter intensivt], ty det är levande ande i hjulen [förmedlarna].
Hes 1:21 I deras vandrande, de vandrade, i deras stående, de stod, och i deras lyftande från [förlåtande av] jorden, lyfte [förlät] deras hjul [förmedlare], hos dem [deras folk], ty den levande anden var i hjulen [förmedlarna].
Hes 1:22 Och likaså på [över] väsendenas [de levandes] huvud, var himlavalvet, som färgat av kristall, väldigt utsträckt, på [över] deras huvuden, från ovan [höjden].
Hes 1:23 Och under himlavalvet var deras raka [rättvisa] vingar inbördes till varandra, ty med två skyddade de varandra och med två skyddade de sina folk [kroppar, spillror].
Hes 1:24 Och jag hörde deras vingars ljud, som ljudet av mycket stora vatten, som Den Allsmäktiges röst, i det de gick blev det kraftigt ljud, liksom ljudet stannade när de stod med sina vingar vilande.
Hes 1:25 Och det är en röst ner från Himlavalvet, som är över deras huvuden, när de står och vilar sina vingar.
Hes 1:26 Och på himlavalvet, som var över deras huvud, var något som liknade en ädelsten, lik en tron, och på det som liknade tronen, något som såg ut som en människa [Adam] som satt på det där ovan.
Hes 1:27 Och jag såg som färg av bärnsten, som såg ut som eld runt omkring hans midja och neråt från hans midja, och en spira syntes som såg ut som eld och ljus åt honom.
Hes 1:28 Som utseendet hos bågen som bildas i molnen på en regnig dag, så var utseendet hos ljuset runt omkring honom, vars utseende var som Jesu härlighet [Jahves härlighet], och jag såg honom, och jag föll ner på mitt ansikte, och jag hörde en röst som talade.

Det är intressant att se likheterna i den här berättelsen och det som nämns i Upp 4.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar