onsdag 20 november 2019


Sigillen 18,
Vi möter både Frukten och Vinpressen i Upp 14


Vi kan också titta på betydelsen av Eufrat och konstatera att det är ju det vi hittar i upp 14. Där kan vi läsa både om den Mogna Skörden (frukten) och om Vinpressen.

1 mos 2:14 <Trad:> Och namnet på den 3:e floden är Tigris [Hidekel] och den flyter öster om Assyrien, och den 4:e floden är Eufrat.
| <Alt:> Och namnet på den 3:e strömmen är Hidekel [Församlingens Glädje *] och den flyter framför Välsignelsen [Assyrien], och den 4:e strömmen är Eufrat [Frukten, Vinpressarna, Sprida **].
{* Hidekel [Tigris, församlingens glädje, glädjen förtorkar, Guds törnbuske, församlingens ende, ödmjuk lägga fram sin gåta, den lilla vassa],
** Eurfrat [Frat, bryta fram, frukten, fruktträd, sprida, vinpressarna, hålen]}


Här i 1 Mos 2 ser vi att Eufrat betyder både Frukten och Vinpressen och det är det vi möter i Upp 14 och vi tittar på det.

Upp 14:14. Och jag ser och se ett vitt [skinande] moln och på molnet sitter en som är lik en människoson, som har en gyllene krona på sitt huvud och i sin hand en skarp skära [lie].
Upp 14:15. Och en annan ängel [budbärare] kommer ut ur templet, och ropar med väldig röst [ljud], till honom som sitter på skyn: Använd skäran [lien] och skörda, för den tiden [timmen] har kommit [infaller] för dig att skörda, eftersom skörden är mogen på jorden.
Upp 14:16. Och han som sitter på molnet använder sin skära [lie] på jorden och jorden skördas [mejas av].
Upp 14:17. Och en annan ängel [budbärare], kommer ut ur templet, det i himlen, även han har en skarp skära [lie].
Upp 14:18. Och en annan ängel [budbärare], som hade auktoritet över elden, kommer ut från offeraltaret och ropar ett väldigt rop till honom som har den vassa skäran [lien], han ropar: Använd din vassa skära [lie] och skörda jordens druvklasar, för dess druvor är fullmogna.
Upp 14:19. Och ängeln [budbärare] slungar sin skära [lie] in i jorden och skördar jordens vinskörd och kastar in den i Guds väldiga vredes vinpress.
Upp 14:20. Och vinpressen utanför staden trampas och det kommer ut blod ur vinpressen ända till hästarnas tömmar [betsel], längs 1600 stadier [c:a 30 mil].

Här möter vi både den skörd Jesus ska skörda i den sista tiden. Det är det vi har i versarna 14 – 16.

Och i versarna 17 – 20 möter vi den onda skörden. Vinskörden av vredens vindruvor som hamnar i Vredens Vinpress. Det här är det vi ser för närvarande i Syrien. Damaskus ligger just 30 mil från Jerusalem. Och vi har sett nu i många år hur ondskan har härjat i Syrien.

Och här känner vi igen oss idag. Vi ser ju väckelsen har gått fram över hela jorden och mängder av människor har mött Jesus och blivit döpta i Guds Ande.

Och samtidigt pågår alltså ondskan, vi ser hur den härjar i de Muslimska länderna och vidare också i mänga andra länder.

Vi är alltså här i Profetian.

Karl Håken



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar