måndag 11 november 2019


Sigillen 9,
Den tredje hästen är människan


Den tredje hästen är den svarta. Den svarta färgen brukar anses som det strikta och ordnade och den svarta hästen står alltså för det strikta och ordnade.

Det är det tredje väsendet som proklamerar den tredje hästen, och det tredje väsendet är människan.

Upp 6:5. Och när han öppnar det 3:e sigillet hör jag det tredje väsendet som säger: Kom och se. Och jag ser, och se en svart häst, och han som sitter på den har en våg i sin hand.
Upp 6:6. Och jag hör en röst i mitten av de 4 väsendena som säger: En dagsranson [mått] vete för en denar och 3 dagsransoner [mått] korn för en denar och var inte skyldig för [gör inte fel med] oljan och vinet.


Vi tittar i Upp 4:7 och där ser vi just att det 3:e väsendet har ett människoansikte, alltså är människan.

Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.

Det är alltså det mänskliga som kommer fram med den tredje hästen, och människan vill ha kontroll.

Vi har tidigare haft den vita hästen som var frälsningen, den som segrade. Och vi har haft den röda hästen som etablerade, skapade, och där vi fick motsättningar och ofred.

Och nu är det alltså människan och människan vill veta, människan vill ha kontroll. Den svarta färgen står för det kontrollerade.

Karl Håken



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar