måndag 4 november 2019


Sigillen 2,
Den vita hästen tillhör Jesus


Ryttaren den vita hästen är Jesus det ser vi när vi tittar på vilket väsen som presenterar den. Det är Lejonet av Juda, det första väsendet, Jesus själv.

Upp 6:1. Och sedan ser jag att lammet öppnar ett av sigillen och jag hör ett av de 4 väsendena som säger, med en röst som en åska, kom och se.
Upp 6:2. Och jag ser, och se en vit [skinande] häst och han som sitter på den håller en båge och han ges kronan, och han går ut segrande och för att segra.
 
Att det första väsendet är Jesus det ser vi alltså i Upp 4:7, det första väsendet är lejon, och i kapitlet efter alltså i Upp 5:5 kan vi läsa om Lejonet av Juda, som är av Juda stam och från Davids rot, alltså Jesus.

Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.
Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.

Upp 5:5. Och en av de äldste säger till mig: Gråt inte, se lejonet av Juda stam och Davids rot, segrar, för att öppna boken och bryta dess 7 sigill.

I Upp 6:2 ser vi att den första hästen är vit. Den är alltså ren, Jesu offer ger renhet, frihet från synd.

Och den som sitter på hästen segrar och det är Jesus som sitter på den. Han som är värd att ta emot Segerkronan. Jesu evangelium det leder till seger.

Det finns de som tror att den vita hästen är antikrist, men själv delar jag alltså inte den synen utan ser i stället den vita hästen med sin ryttare Jesus. som Jesus och hans seger över det onda. För i Jesus finns den verkliga segern. Det var ju Jesus som besegrade hela Romarriket. Det som Judarna ville göra det gjorde Jesus när hela Romarriket blev kristet.

Och idag ser vi hur Jesus går fram över hela världen som segrare.

Och det är också intressant när vi läser fortsättningen att de andra hästarna medförde problem. Men Jesu seger var fullkomlig och hade inga problem med sig. Jesu seger gäller. Och det är alltså samma Budskap som vi läste i Upp 5 med Lejonet av Juda, Lammet som offrade sig och som segrade.

Karl Håken



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar