torsdag 28 november 2019


Sigillen 26,
Jesu seger


Vi kan koppla ihop Hes 39 med Upp 19 för på båda ställena talas det om fåglarna som ska komma och äta. Fåglar är Ande och här den Helige Ande som ska ta över världen.

Hes 39:17 Och du människoson [Adams son] så säger herren Jesus [Jashve], han säger åt fåglarna, alla med vingar, och åt alla fältets [åkerns] djur. Ni skall församla er, och de kommer. Ni skall samla er från runt omkring, för mitt offer som jag offrar åt er, ett stort offer på mitt berg, Israel, och ni skall äta kött och ni skall dricka blod.
Hes 39:18 Ni skall äta stormäns kött och dricka jordens regenters blod, hjortar, lam och bockar, oxar, alla Basans feta djur.
Hes 39:19 Och ni skall äta fett och bli mätta och ni skall dricka blod, som er förmån [som druckna], av mitt offer som jag offrade åt er.
Hes 39:20 Och ni skall bli mätta av min måltid, hästar och skaror av mäktiga män och alla krigsmän, säger Herren Jesus [Jashve].


Och motsvarande hittar vi alltså i Upp 19

Upp 19:17. Och jag ser en ängel [budbärare] som står i [vid] solen och som ropar med väldig röst och säger till alla fåglar som flyger på himmelens höjd: Kom hit och samla er till den store Gudens festmåltid.
Upp 19:18. För att äta [inta] kungars kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och officerares kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och mäktigas kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och hästars kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och de som är placerade under dem, och alla fria och trälar [tjänare] och små och storas kroppar [köttsliga och mänskliga natur].
Upp 19:19. Och jag ser vilddjuret och jordens härskare [kungar] och deras härar, samlade för att föra krig mot honom som sitter på hästen och mot hans här.

Och här i Upp 19:20 ser vi sedan hur just Vilddjuret och den Falske Profeten, två av det tre onda Andarna från Upp 16:13 kastas i Eldsjön. Det är alltså det som ska komma när Fåglarna. Guds Ande tar över.

Det kommer att leda till Jesu seger över ondskan och dess Järngrepp över vår värld.

I Hesekiel kunde vi efter Hes 39:20 läsa hur det skulle gå sett ur Judarnas perspektiv och här i Upp 19:20 och framåt, hittar vi också hur det kommer att gå, men nu sett ur hela världens perspektiv.

Upp 19:20. Och vilddjuret grips och med honom den falske profeten [lögnprofeten], han som åstadkommer tecken inför honom, med vilka han bedrar dem som mottagit vilddjurets märke [prägling, kännetecken] och som dyrkar [avgudar, älskar] hans bild, de två kastas levande i eld sjön som brinner med svavel.

Och också den tredje av de onda Andarna Ormen, Satan själv kommer Jesus att ta makten från, Satan kommer att fängslas.

Upp 20:1. Och jag ser en ängel [budbärare] som kommer ner från himlen och som håller avgrundens [dödsrikets] nyckel och en väldig boja i sin hand.
Upp 20:2. Och han tar fast draken [ormen] den gamle ormen, som är Djävulen och Satan och han binder honom för tusen år.

Så framtiden är ljus antingen vi läser den ur Hesekiel (Hes 39:22 – 29) och ser det ur Judarnas perspektiv eller vi läser den ut Uppenbarelseboken (Upp 19:20 – Upp 20:2) och ser det ur hela världens perspektiv. Jesus kommer att segra och Israel kommer att bestå och välsignas.

Och alla de onda makter som vi ser är igång idag kommer Jesus alltså att avlägsna.

Karl Håken



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar