tisdag 8 september 2020

 

Den Andliga världen 52,

Hela Jorden blir frälst

 


Här möter vi läget när Jesus har segrat. Vatten brukar i Bibeln stå för hedningarna, för folkskaror och oftast icke Judiska, och vi minns från 1 Mos 1 att allt började med vatten. Och här kommer alltså ljudet som lovprisar Jesus från vattnet. Det betyder att det är från de vanliga människorna, och alltså är alla människor nu är med i lovprisningen, de är frälsta.

Vi hör också hur Åskan också är med och Åskan är församlingen som spridit Guds budskap över världen. Den är nu också ren, Skökan är borta, den Falska kyrkan finns inte mer. Nu här i Upp 19:6 är allt som Jesus vill ha det.

Det är nu Jesus regerar. Vi är framme.

Upp 19:6. Och jag hör som ljudet av en stor folkskara och som ljudet av mycket [många] vatten och som ljudet av en mäktig Åska, som säger: Halleluja, Jesus [Herren] Gud den allsmäktige regerar.

Vi här ljudet av en stor folkskara och hur vet vi var de är. Jo vi känner igen två saker här.

Det ena är vatten och som vi skrev är det en symbol på hedningarna, de icke judiska folken, och det andra är Åskan. Och Åskan brukar syfta på det starka ljudet som hörs överallt och det är Evangelium som går ut till hela Jorden från Guds församling.

Av det här kan vi alltså dra slutsatsen att det är på Jorden det händer. Det är där folkskarorna befinner sig och det är där Evangelium predikas.

Och det är Jesus de hyllar. I Bibeltexten står det Grekiska ordet Kyrios som egentligen betyder Herren. Men det är samma ord som i Septuaginta används när hebreiskan har YHWH och är alltså Gamla testamentets Gud, den som Jesus var och också själv sa sig vara.

Med andra ord är översättningen Jesus här egentligen rätt och återger det som ligger i det här ordet.

Så den som regerar är alltså Jesus som alltså också är gamla testamentets YHWH, alltså Jashve, den som talade till Moses i den brinnande busken, och det är vår Gud, den vi hyllar och han som har frälst oss.

Så när vi ser det här då ser vi att allt har kommit på plats och vi är framme. Framme vid Jesu totala seger och det rike där han regerar. Och vi kan då läsa Bibelordet i Jes 45:21 – 25.

Jes 45:21. Berätta, också vars och ens fundering, rådslå tillsammans, vem har låtit berätta detta i forna tider, från början sagt det för länge sedan. Det gjorde jag Jesus [Jashve], och det finns ingen mera Gud, till rättfärdighet och till att frälsa utom jag.
Jes 45:22. Vänd er till mig och frälsningen [en frälsare] alla jordens ändar, för jag är Gud och det finns ingen mera.
Jes 45:23. Jag har själv svurit, sanningens [rättfärdighetens, välståndets] ord från min mun, och det återvänder inte, ty för mig kommer alla knän att böjas, alla tungor att svära trohet.
Jes 45:24. Säg: Bara i Jesus [Jashve] finns rättfärdighet och kraft. Hans möte [församling, prydnad] kommer, och alla de föraktande må skämmas inför honom.
Jes 45:25. I Jesus må vi ha vår rättfärdighet och vår lovsång, alla Israels barn.

Här har vi en profetia som säger att just så här skulle det bli. Och möter vi alltså samma sak i Upp 19:6 och vi får alltså nu i denna mörka tid som vi är just nu se fram mot detta för det är det som kommer så småningom när den här mörka tiden är förbi.

Och att det här ordet också gäller för oss Hedningar, det inser vi när vi minns Paulus ord där han skriver att vi kristna är inympade i det äkta olivträdet, alltså Israel, och också vi har fått barnaskap hos Gud.

Jesu seger kommer alltså och Gud är med oss även i denna mörka tid som vi ha nu.

Karl Håkan

 


 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar