lördag 26 september 2020

Jesu seger 6, Jesus är Kung

 

Jesu seger 6,

Jesus är Kung


 

Jesus är kung, på hans huvud är många kronor. Det är många länder som lyder Jesus. Den kristna tron har verkligen blivit succé.

Och om Jesus som konung kan vi läsa på många ställen i Bibeln.

Upp 19:11. Och jag ser himlen öppnad och se en vit [strålande] häst och han som sitter på den kallas trovärdig och sann, och han dömer i, och strider för, rättfärdighet.
Upp 19:12. Och hans ögon är som en elds flamma och på hans huvud är många [mycket] kronor och han har ett namn skrivet, som ingen förstår [vet], utom han själv.
Upp 19:13. Och han är klädd i kläder doppade i blod och namnet hans är Guds ord.
Upp 19:14. Och hären i himmelen följer honom på vita [skinande] hästar, iklädda fint linne, vitt [skinande] och rent.

Vi mötte Jesus med en krona redan i Upp 14:4. Det var Jesus på molnet, det vi har idag när Jesus och den Krisna tron finns tillgänglig som molntjänst.  Vem trodde för 100 år sedan att det här ordet skulle få en så bokstavlig uppfyllelse. Och här ser vi alltså att Jesus är konung ja har kronan på huvudet.

Upp 14:14. Och jag ser och se ett vitt [skinande] moln och på molnet sitter en som är lik en människoson, som har en gyllene krona på sitt huvud och i sin hand en skarp skära [lie].

Och hur både gamla och nya förbundet böjer sig för Jesus och förklarar honom som frälsaren och segraren. Den som ska hyllas, och ha allas kronor det ser vi i Upp 4:10.

Upp 4:10. Då faller de 24 äldste ner inför honom som sitter på tronen, och tillber [dyrkar, älskar] honom som lever i evigheters evigheter, och de kastar sina kronor framför tronen, och säger:
Upp 4:11. Du Jesus [Herren] är värdig, att motta äran och lovprisningen och makten, för du skapar allt och genom din vilja, är och skapas.

Och vi möter också Jesus som konung när han rider in i Jerusalem. Då hyllar folket honom som Konung.

Joh 12:12. Dagen därpå hör en stor mängd folk som kommit till högtiden att Jesus [Frälsaren] är på väg till Jerusalem*
{* Jerusalem = Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet}
Joh 12:13. De skaffar sig då palmgrenar och går ut för att möte honom, och de ropar Hosianna välsignad han som kommer i Jashves [Herrens, Jesu] namn, Israels* Konung.
{* Israel = Guds rätte, Guds rättfärdige, Guds upprättade, regerar som Gud}
Joh 12:14. Och Jesus [Frälsaren] finner då ett åsneföl och sätter sig på den som det är skrivet.

Och i Psalm 2 som är en profetia på det vi ser idag och hur Jesus ska segra. Där ser vi också hur Jesus är insatt som konung, han är Guds son.

Ps 2:6.  För jag har insatt min konung på Sion, mitt heliga berg.
Ps 2:7.  Jag förkunnar Guds beslut, Jesus [Jashve], säger han, är min son, den jag födde dig den dagen.

Och slutligen vill jag peka på Jes 25:7. Där får vi se hur Jesus ska ta bort slöjan som idag gör att världens folk inte ser Jesus. Det är som vi idag hade ett förbud för Jesus i alla offentliga sammanhang.

Och Jesus, den smorde kommer att bli Konung och det över alla folk, alla Hedningar som det står här.

Jesus är konungen och segraren.

Jes 25:7.  Och han förtär på detta berg, ansiktets slöja, slöjan över alla folk, och den smorde skall absolut smörjas till konung [smörjelsen skall absolut hällas ut, täckelset som är utgjutet] över alla hedningar.

 

Karl Håkan

 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar