tisdag 22 september 2020

Jesu seger 2, Jesus på den Vita Hästen

 

Jesu seger 2,

Jesus på den Vita Hästen


 

Jesus är inte bara Lammet som slaktats som vi läste om i Upp 5 utan han är också Lejonet av Juda som vi också kunde läsa i Upp 5 och han är också Segraren på den Vita Hästen, som vi läser här i Upp 19.

Jesus är både segraren, domaren, och försonaren i samma person. Och det är vi själva som väljer vilken Jesus vi vill möte.

Upp 19:11. Och jag ser himlen öppnad och se en vit [strålande] häst och han som sitter på den kallas trovärdig och sann, och han dömer i, och strider för, rättfärdighet.
Upp 19:12. Och hans ögon är som en elds flamma och på hans huvud är många [mycket] kronor och han har ett namn skrivet, som ingen förstår [vet], utom han själv.
Upp 19:13. Och han är klädd i kläder doppade i blod och namnet hans är Guds ord.
Upp 19:14. Och hären i himmelen följer honom på vita [skinande] hästar, iklädda fint linne, vitt [skinande] och rent.

Tar vi emot Jesus som vår Herre då möter vi honom som Försonaren och segraren. Men förskjuter vi honom och vill inte ha med honom att göra då möter vi honom som Domaren,

Ytterligare ett ställe där vi kan läsa om en Ryttare på en vit häst det är i Upp 6.

Upp 6:1. Och sedan ser jag att lammet öppnar ett av sigillen och jag hör ett av de 4 väsendena som säger, med en röst som en åska, kom och se.
Upp 6:2. Och jag ser, och se en vit [skinande] häst och han som sitter på den håller en båge och han ges kronan, och han går ut segrande och för att segra.

Här ser vi det som hände efter Jesus död och Uppståndelse. Jesus blev segraren och besegrade hela Romarriket.

Och när vi läser Upp 19:11 så möter vi Jesus som segrare igen. Men nu som inledningen på ändetiden. Det är samma Jesus och på samma sätt som han segrade i Romarriket så kommer han att segra nu i vår tid.

Vi ska också titta på Joh 3:16 – 18.

Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
Joh 3:17. För inte sänder Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skall frälsas [räddas, helas, göras bra] genom honom.
Joh 3:18. Den som tror på [litar till] honom, han döms inte, men den som inte tror har redan [nu] dömts eftersom han inte trott [litat] på Guds enfödde sons namn.

Här ser vi just det vi talade om. Jesu uppgift är att frälsa, frälsa var och en som tar emot honom, tror på honom, Men också att frälsa hela världen. Och det är det vi står inför idag. Idag har allt blivit så vridet och fel att det behövs en ordentlig Andlig Kraft för att rätta till det och det är just Jesus som ska göra det.

Och här i Upp 19:11 ser vi honom alltså när han kommer för att göra detta som vi läser i Joh 3:17 alltså frälsa hela världen.


Karl Håkan

 


 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar