fredag 25 september 2020

Jesu seger 5, Jesus ser allt

 

Jesu seger 5,

Jesus ser allt


 

Jesus är allseende, Gud vet allt om oss. Det är därför som han kan vara domare som vi läste om i förra avsnittet.

Och Jesus inte bara ser utan han har också en genomträngande blick som ser vad som ligger bakom det man gör.

Upp 19:11. Och jag ser himlen öppnad och se en vit [strålande] häst och han som sitter på den kallas trovärdig och sann, och han dömer i, och strider för, rättfärdighet.
Upp 19:12. Och hans ögon är som en elds flamma och på hans huvud är många [mycket] kronor och han har ett namn skrivet, som ingen förstår [vet], utom han själv.
Upp 19:13. Och han är klädd i kläder doppade i blod och namnet hans är Guds ord.
Upp 19:14. Och hären i himmelen följer honom på vita [skinande] hästar, iklädda fint linne, vitt [skinande] och rent.

Guds allvetande och allseende kan vi läsa om på flera ställen och vi har det t ex i Upp 4:6 – 8. Väsendena är fulla av ögon en symbol för att de ser allt. Guds väsen ser alltså allt.

Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.
Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.
Upp 4:8. Och vart och ett av de 4 väsendena har upptill 6 vingar, de är fulla med ögon runt omkring och invändigt, och de har ingen vila på dagen eller natten, och de säger helig [ren], helig, helig är Jesus [Herren] Gud den allsmäktige som var och som är och som kommer.

Guds väsen ser alltså allt och en av dem är Jesus. Guds väsen är ju den treeniga Guden och hans brud, frälst av nåd.

Vi kan också se det här i bibelstället om Domen.

Upp 20:11. Och jag ser en väldig skinande [vit] tron och han sitter på den. Jorden och himlen flyr bort från hans ansikte, och ingen plats finns för dem.
Upp 20:12. Och jag ser de döda, små och stora, ställda inför Gud, och böcker öppnas och ytterligare en bok, det är livets, och de döda döms utifrån det som skrivits i böckerna, enligt deras gärningar.
Upp 20:13. Och havet ger ifrån sig de döda, i sig, och döden och dödsriket [Hades] de ger ifrån sig de döda i sig. Och de döms, var och en enligt sina gärningar.
Upp 20:14. Och döden och dödsriket [Hades] slängs i elds sjön. Detta är den andra döden.
Upp 20:15. Och om någon inte finns skriven i livets bok, slängs han i elds sjön.

Här i Upp 20:12 ser vi Guds allvetande och allseende genom böckerna som Gud har. Gud har allt noterat om oss och vet allt.

 

Karl Håkan

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar