torsdag 24 december 2020

201224 Julafton och Julevangeliet

 201224
Julafton 
och Julevangeliet

 
Idag är det Julafton och då ska vi läsa Julevangeliet:
 
Luk 2:1 Och han är född vid den tiden när det gick ut en förordning från Kejsar Augustus, "alla i värden ska bli mantalsskrivna".
Luk 2:2 Och här hände den första mantalsskrivningen, när Kvirinius var landshövding i Syrien.
Luk 2:3 Och alla reste för att mantalsskriva sig, till sin egen stad.
Luk 2:4 Och Josef [ökande, fortsättande] från Galiléen [cirkel, fällbar, ringa, gräns, kust, land] från staden Nasaret [gård, skydd, vakt, blir fostrad, örn], reser till den Judiska [firad, prisad, vördad, dyrkad] delen, till Davids [den älskade, farbror] stad, som heter Betlehem [brödhuset], därför att han är från Davids släckt och härstammar från David.
Luk 2:5 För att skriva in sig med Maria [upprorisk, rebell, boskapssköterska] som var förlovad med honom, och kvinnan var höggravid.
Luk 2:6 Och det blir så för dem när de är där, att de dagarna inträffar för henne när hon skall föda.
Luk 2:7 Och hon föder sin son, den förstfödde och lindar [sveper in] honom och lägger honom i krubban [stallet] för det fanns inte plats för dem i härberget.
Luk 2:8 Och herdar var i deras område [trakt] och vakter som vaktade den natten över sin hjord.
Luk 2:9 Och dessa ser en Jesu [Herrens, Jashves] ängel [budbärare] som står hos dem, och Jesu [Herrens, Jashves] majestät [härlighet] strålar runt dem och de upplever en stark ångestfylld skräck [fruktan].
Luk 2:10 Och ängeln [budbäraren] säger till dem: Var inte rädda, för ni skall veta att jag förkunnar ett glädjens budskap [evangelium] för er, en frid [stark lugn glädje] som kommer till varje människa [hela folket].
Luk 2:11 För han är född åt er idag i Davids stad, frälsaren [befriaren] som är messias [den smorde], Jesus [Herren, Jashve].
Luk 2:12 Och därför är detta tecken för er, ni skall finna en Baby [spädbarn] som ligger lindad [insvept] i en krubba [stall].
Luk 2:13 Och plötsligt [oväntat] fanns där tillsammans med ängeln en fullhet [mängd] av den himmelska härskaran som prisade Gud och sade:
Luk 2:14 Lovprisa Gud för fred [frid] på jorden, genom vilken det blir bra för människorna.
Luk 2:15 Och änglarna [budbärarna] som visat sig för dem försvinner från dem in i himmelen [skyn], och människorna, herdarna, säger till varandra: Nu går vi till Betlehem och undersöker det som han förklarade för oss, det här att han har fötts som är Jesus [Herren, Jashve].
Luk 2:16 Och de går förväntansfulla [hastigt] och ser att det är så, och där är Maria och Josef och Babyn [spädbarnet] som ligger i krubban [stallet].
Luk 2:17 Och de berättar och de gör känt, det som är sagt till dem om detta lilla barn.
Luk 2:18 Och alla som hör känner förvåning [beundran] över det som sägs av hedarna till dem
Luk 2:19 Och Maria [upprorisk, rebell, boskapssköterska] bevarar allt det som sagts och funderar över det i sitt hjärta.
Luk 2:20 Hedarna vänder om prisande och lovsjungande [tackande] Gud, för att de är de som har hört och sett allt det här, just så som det är sagt till dem.
 
I översättning av
 
Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar