onsdag 19 januari 2022

Jesu ord om änden 25, Det första Jesus gör när han kommer är att samla Israel

Jesu ord om änden 25, 
Det första Jesus gör när han kommer är att samla Israel
 

I Mat 24:31 kan vi se vad det första Jesus gör när han har kommit. Vi läste ju hur han kom i Mat 24:30.
 
Det vi läser är att Jesus samlar Israel. Han sände sina budbärare ut över världen med Basunens ljud och samlar de utvalda, alltså Judarna och till Israel
 
Men hur agn det då komma sig att Israel redan har bildats och Judarna redan håller på att samlas. Jo som vi skrev i förra avsnittet är Jesu kommande kanske något som sker succesivt och det sista är just att Judarna erkänner Jesus.
 
Mat 24:30. Och då [därefter] kommer Människosonens [Adams sons] tecken att visa sig [lysa, framstår] i himlen [skyn, luften] och då [därefter] slår sig alla värdens folkslag [stammar, klaner] för bröstet i sorg, och de kommer att se Människosonen [Adams son] komma [framträda, träda in] på [under] himlens moln [skyar, dis] med väldig [stor] makt [kraft, styrka] och ära.
Mat 24:31. Och han kommer att sända sina budbärare [änglar] med basunens [trumpetens, (kommer från:) vågor] väldiga [stora] ljud och de kommer att samla de utvalda från de fyra väderstrecken [vindarna] från himlens ena ände till den andra [så att det sträcker sig till och är också från den andra delen av den].
Mat 24:32. Och lär av jämförelsen [liknelsen] med fikonträdet, när grenarna blir mjuka och bladen slår ut, vet ni att sommaren redan är nära.
Mat 24:33. Och på samma vis, när ni då ser allt detta, då vet ni [förstår, blir säkra] att han är nära och vid dörren.
 
Att Jesus redan är här det kan vi se när vi läser Upp 14:1
 
Upp 14:1 Och jag såg och se ett lamm står på berget Sion och med honom 144 000, som har namnet på sin fader skrivet på sina pannor.

Här i Upp 14:1 kan vi se det som hände 1967 när Israel erövrade hela landet och också Tempelberget. Tempelberget brukar  kallas just för berget Sion och de som har sin faders namn på sina pannor det är ju Judarna som inte tror på Jesus än utan bara på Fadern. Lammet är ju Jesus och han var med dem. Då var han alltså redan här.
 
Jesus kommande sker succesivt och det sista är att Judarna ser honom som sin Messias och erkänner honom. Och det läste vi ju om i Ps 124.
 
Ps 124:1. En vallfarts sång, som kom till David. Om inte Jesus [Jashve] hade existerat för oss, säger man, oh, Israel.
Ps 124:2. Om inte Jesus [Jashve] hade existerat för oss, genom att han fullgjorde vårt mänskliga [Adams] offer.
Ps 124:3. Då hade vårt liv varit i våra synder, i gravar. Nu, här, är hans son.
Ps 124:4. Då hade vattnet översvämmat oss, arvedelen hade passerat bort, vår själs offer [dess ström hade gått fram över våra själar].
Ps 124:5. Då hade de kokande [svallande] vattnen gått över våra själar.
Ps 124:6. Prisa Jesus [Jashve], han tog bort det vi lades till last [orsakade], han har rivit sönder deras anklagelser.
Ps 124:7. Vår själ är som en fågel, som räddas från snärjarnas snara. Snarorna krossade han och vi räddades.
Ps 124:8. Vår hjälp är i Jesu [Jashves] namn, som har gjort himmel [är ett väldigt namn] och jord [en fast grund].
 
Här i Ps 124 kan vi läsa om hur Jesus har räddat Israel och hur man erkänner honom som Guds son. Jesus har redan börjar verka och här om något år, eller ännu mindre tid, kommer vi kanske att se hur han kommer och hur Israel blir slutligt det Gud velat hela tiden.
 
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar