torsdag 27 januari 2022

Jesu ord om änden 33, Det finns vakna kristna och vilseförda kristna idag


Jesu ord om änden 33, 
Det finns vakna kristna och vilseförda kristna idag

 
I dagens kyrkor finns två typer av Kristna. De som ser tiden och att Jesus kommer snart och de som tycker att allt är som vanligt,
 
Vi kan läsa om de här två församlingarna i Breven i Upp 2 och 3.
 
Mat 24:40. Då kommer två att vara på åkern [fältet, marken], den ene tas emot [erhåller närhet, tas med] och den andre lämnas [sänds bort, läggs åt sidan].
Mat 24:41. Två mal på kvarnen, den ena tas emot [erhåller närhet, tas med] den andre lämnas [sänds bort, läggs åt sidan].
Mat 24:42. Var därför vakna eftersom ni inte vet vilken timme som er Jesus [Herre, Jashve] kommer.
Mat 24:43. Och som ni förstår, om herren i huset hade vetat vid vilket vakt lag som tjuven kommer, då vakar han ju och låter det naturligtvis inte ske att man tar sig in i hans hus.
Mat 24:44. Därför skall ni också vara beredda, eftersom det inte är den timmen som ni menar, som Människosonen [Adams son] träder fram [kommer].
 
Mark 13:33. Se, var vakna [vaka] och be, för ni vet inte när det är tid.
Mark 13:34. På samma sätt som när en människa som skall utomlands, när han lämnar huset ger sina tjänare [slavar] makten och var och en sina uppgifter och han ger portvakten uppgift att vaka.
Mark 13:35. Vaka därför, för ni vet inte när Jesus [Herren, Jashve] kommer ut från sin bostad [hus], är det sent eller vid midnatt eller vid hanegället [tredje nattväkten, vakten när tuppen gal], eller i gryningen.
Mark 13:36. När han kommer plötsligt, ska han då finne er sovande.
Mark 13:37. Och det säger jag till er alla: Vaka [var vakna].
 
Det som är viktigast i det här sammanhanget är det som står i början av Jesu tal. Vi läser det i Mat 24:4.
 
Mat 24:4. Och Jesus svarar: Se till att ingen förför [bedrar, bedårar, lurar] er.
 
Mänga kommer att blir förförda, för världens lockelser och lögner är så lockande.
 
I Upp 3:3 alltså i Brevet till församlingen i Sardes kan vi läsa:
 
Upp 3:3. Alltså, kom ihåg på vilket sätt du mottog och du hörde [hör] och ta vara på och omvänd dig. Om du alltså inte vaknar kommer jag till dig som en tjuv och du vet verkligen inte vilken timme [tid] jag kommer till dig.
 
Församlingen i Sardes är alltså en av församlingar där man inte var vaken och därför inte beredd att ta emot Jesus.
 
Men vi läser också i brevet till samma församling.
 
Upp 3:4. Men du har några få som sägs [kallas], att de inte befläckat sina kläder, och de skall vandra med mig i vita [skinande] kläder, eftersom de håller måttet [är värdiga].
 
Alltså, fast församlingen i stort alltså inte höll måttetfanns det de som gjorde det, och som får gå tillsammans med Jesus och vandra med honom.
 
Men vi kan också läsa i Brevet till Filadelfia, där Jesus själv går in och bevarar de troende under den tid av prövning som ska föregå han kommande, därför att man håller fast vid hans ord.
 
Upp 3:10. Eftersom du bevarar mitt trofasta ord, skall också jag bevara dig från den prövningens timme [tid] som skall komma över hela värden för att pröva de som bor på jorden.
 
Så genom att hålla fast vi Jesus och hans ord så kommer vi att vara bevarade och vakna och beredda, och ha våra lampor lysande.
 
I vår tid kan vi allså se att det både finns församlingar som håller måttet och församlingar som inte håller måttet i denna sena tid. Men det är anmärkningsvärt att även i de församlingar där man inte håller måttet, finns det enskilda människor som har sina öron öppna och hör Jesus och är beredda.
 
Det verkar som i denna sena tid så finns en inofficiell och osynlig kyrka som går på tvärs genom de officiella kyrkorna och som består av dem som lever när Jesus och håller hans ord. Och som därför kommer att vara vakna och beredda. Medan många av de traditionella kyrkorna sover och förstår inte tiden.
 
Jesus kommer snart, var vakna.
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar