söndag 3 september 2017

Jesus trampar Vredens Vinpress



Här ser vi ett mycket intressant avsnitt ur Jesaja som också tar upp Vredens Vinpress. Och här är det Jesus som trampar den. Han Trampar den till seger, till seger över all ondska. Och han trampar den ensam.

Jes 63:1.  Vem är denne som kommer från människan [Adam, blodindränkt, röd, Edom], i nerstänkta [färgstarka, fräna] kläder, från vinskörden [Bosra, pressen, kreatursfållan], denne strålande [av ålder], genom det som kommer från hans förbannelse [besvikelse, skam] sprider han ut sin kraft i överflöd. Jag är den som talar i stor rättfärdighet till frälsning [räddning].


Det här är samma som beskrivs i Upp 14:15 – 20, Jesu dom som just nu går fram över Syrien. Och här ser vi det i en annan vy. Vi ser Jesu roll här. Det är han som trampar Vinpressen. Hans straff som också leder till seger. Vi har det här också i Joel 3:13 som vi läste om för några avsnitt sedan. Och där ser vi det också i samband med Domens dal.

Det är Jesus ensam som trampar Vredens Vinpress. Ingen annan kan. Ingen annan kan frälsa världen. Det är bara han. Och hans Vrede går just nu fram där kärlek inte fungerar. Där hatet mot Israel har passerat alla gränser.

Och som vi skrev kan vi läsa mera om det som händer med Vinpressen i Upp 14, och vi tittar speciellt på versarna 19 och 20.

Upp 14:19. Och ängeln [budbärare] slungar sin skära [lie] in i jorden och skördar jordens vinskörd och kastar in den i Guds väldiga vredes vinpress.
Upp 14:20. Och vinpressen utanför staden trampas och det kommer ut blod ur vinpressen ända till hästarnas tömmar [betsel], längs 1600 stadier [c:a 30 mil].

Här ser vi just att Syrien idag är en uppfyllelse av den här Vinpressen eftersom Damaskus, Syriens huvudstad ligger just 30 mil från Jerusalem, Bibelns alldeles speciella staden.

Vi är alltså här mitt i dagens händelser, samtidigt som vi här i Jes 63:1 är med Jesus på Golgata. Där han offrade sitt eget blod. Blev allas vårt offer för all världens synder.

Jesus har gått blodsvägen, han har gett sitt eget blod för världens frälsning. Han är den som bar alla förbannelse upp på korsets trä och nu är han vår frälsning, vår rättfärdighet. Det är Jesus som skall rädda människorna.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar