måndag 11 september 2017

När Artificiell Intelligens har makten
170911



Somliga anser det skulle bli en katastrof om vi hade Artificiell Intelligens, AI, som styrde landet. Men är det sant.

Idag har vi politiker, människor som är behäftade med egna intressen. Fyllda av habegär. Vill göra sig ett namn. Vill inte ge sig, utan vinna de politiska striderna etc.

En AI som är rätt byggd. Den är programmerad att göra det bästa för oss. För samhället. Att få människorna att trivas och må bra.


Vill vi inte ha det. Vill vi inte ha en ojävig, osjälvisk, kunnig, och alltid lika alert individ som styr. För när AI finns på plats då blir de som en Individ för oss.

Vad som kan störa det här är om personer med egna intressen skaffar sig AI som t ex ska hjälpa dem att tjäna pengar. Hjälpa deras företag att maximera sin vinst. Etc. När det börjar då finns risken att vi människor tappar greppet, och det kan börja bli otrevligt för samhället

Och redan kan vi se företag som Google skaffa sig Artificiell intelligens för att hitta saker att Censurera. Hitta det som inte är Politiskt korrekt etc. och då har vi också kommit snett. Då har särintressen tagit över och gjort sig starka med hjälp av det som skulle tillhöra oss alla.

Och om sedan det blir möjlighet att ta patent på vissa beteende i programvaran i en Artificiell Intelligens, jag då kan man låsa andra ute och skaffa sig själv fördelar etc.

Artificiell intelligens AI som styr samhället skulle kunna bli mycket bra. Men Artificiell Intelligens som styr företag och maximerar sin egen vinst etc. Och andra särintressen som låter Artificiell Intelligens hjälpa dem kan bli rent livsfarligt för oss människor.


Jesus hjälp oss in i det nya på ett bra sätt. Var med för utan dig blir inget bra.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar