fredag 1 september 2017

Ändetiden 186,
Straff över motståndarna


Här ser vi hur slutet ska bli. Egypten ska bli ödelagt, men Juda ska bestå. Alla som går mot Israel ska ödeläggas, ja bli till en öken. Men Gud ska åter upprätta Egypten kan vi läsa i andra skriftställen.

Joel 3:19 (4:19).  Egypten [gränsfästningarna, trångmålen, nöd] blir ödelagt, och Edom [röd, rödbrusig, rosig] blir ödelagt till en öken, på grund av förintandet av Juda [firad, prisad, vördad, dyrkad] barn, vars oskyldiga blod de har utgjutit i deras [sitt] land.


De länder som varit emot Israel skall alltså inte finnas mera, därför att de gick emot Guds vilja.

Edom finns inte mer idag. Namnet kommer av Esau, Jakobs bror, och var det område där Esaus efterkommande levde. Idag är det en del av Negevöknen, och här har alltså redan bibelordet gått i uppfyllelse.

Vad beträffar Egypten så står det ofta för ett tillstånd som är bortvänd från Gud. Egypten är en symbol på det Världsliga. På den Träldom som Israel levde under i Egypten. Och det ska alltså försvinna. Bli ödelagt. Bli som en öken.

Guds plan är ju att alla ska komma till Jesus, som vi läst på många ställen. Och alla knän ska böjas sig för honom.

Om det här också innebär att Egypten som fysiskt land skall utplånas eller betyder det bara att de som driver motståndet mot Israel och Guds vilja skall utplånas det får vi se. Det finns också andra bibelord där det står om Egypten t ex Jes 19 där Egypten tillsammans med Syrien och Israel skall bli välsignat. 

Låt oss titta på Jes 19 och här i 1917 års översättning. I Jes 19:22 ser vi att Egypten ska bli helat och i Jes 19:24 ser vi att Egypten ska bli välsignat.

Jes 19:17. Och Juda land skall bliva en skräck för egyptierna; så ofta man nämner det för dem, skola de förskräckas, för det besluts skull som HERREN Sebaot har fattat över dem. 
Jes 19:18. På den tiden skola i Egyptens land finnas fem städer som tala Kanaans tungomål, och som svärja vid HERREN Sebaot; en av dem skall heta Ir-Haheres. 
Jes 19:19. På den tiden skall ett altare vara rest åt HERREN mitt i Egyptens land, så ock en stod åt HERREN vid landets gräns. 
Jes 19:20. Och de skola vara till tecken och vittnesbörd för HERREN Sebaot i egyptiernas land: när de ropa till HERREN om hjälp mot förtryckare, då skall han sända dem en frälsare och försvarare, och han skall rädda dem. 
Jes 19:21. Och HERREN skall göra sig känd för egyptierna, ja, egyptierna skola lära känna HERREN på den tiden; och de skola tjäna honom med slaktoffer och spisoffer, de skola göra löften åt HERREN och få infria dem. 
Jes 19:22. Så skall då HERREN slå Egypten - slå, men ock hela; när de omvända sig till HERREN, skall han bönhöra dem och hela dem. 
Jes 19:23. På den tiden skall en banad väg leda från Egypten till Assyrien, och assyrierna skola komma in i Egypten, och egyptierna in i Assyrien; och egyptierna skola hålla gudstjänst tillsammans med assyrierna. 
Jes 19:24. På den tiden skall Israel, såsom den tredje i förbundet, stå vid sidan av Egypten och Assyrien, till en välsignelse på jorden. 
Jes 19:25. Och HERREN Sebaot skall välsigna dem och säga: Välsignad vare du Egypten, mitt folk, och du Assyrien, mina händer verk, och du Israel, min arvedel! 

Det onda i världen ska bli ödelagt. De som utgjuter blod ska bort. Men Jesus kommer alltså både att ödelägga men också att upprätta.

Och här får vi alltså se hur Gud välsignar Egypten tillsammans med Syrien och Israel.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar