fredag 22 februari 2019


Jesu seger 76,
Israels gränser enligt Bibeln



Det finns flera ställen som visar på det land som Israel ska få och i 4 Mos 34, talar Gud i detalj om hur området ska se ut, och var gränserna ska gå.

4 Mos 34:1.  Och Jesus [Jashve] talade till Moses [han som drog ut, dragen ut (ur vattnet), räddad, borgenär] han sade:
4 Mos 34:2.  Befall Israels [Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud] barn och säg till dem: När ni kommer till Kanaans [besegrad, ödmjukad, knäböjd, handelsman] land, är detta det land som tillfaller er i arvedel [egendom], Kanaan med sina gränser.

4 Mos 34:3.  Och det är för er södra sidan, från öknen Sin [sticks, tagg], framför landet Edom [röd, rödbrusig, rosig], och det är för er södra gränsen, från salt havet i öster.
4 Mos 34:4.  Och gränsen går för er, från söder till Skorpionhöjden [Akrabbimbranten, piskornas höjd] och den går förbi Sin [Sina, sticks, tagg, sköld, krok] och det är dess gräns från söder till Kades-Barnea [det kuperade landskapets helgedom, den flyktiga renhetens helgedom, det rörliga fältets helgedom] och den går förbi vid Haser-Adar [den härliga gården, den magnifika byn] och går över Asmon [ben, styrka].
4 Mos 34:5.  Och från Asmon vänder den mot Egyptens [gränsfästningarna, trångmålen, nöd] bäck, och det är dess gräns vid havet
4 Mos 34:6.  Och gräns vid havet är för er det stora havet och detta är er väst gräns.
4 Mos 34:7.  Och detta är för er norra gränsen, från det stora havet skall ni peka ut åt er berget Hor [berg].
4 Mos 34:8.  Från det utpekade berget Hor [berg] skall den gå tills, man kommer till, Hamat [muromgärdat, varm källa] och dra gränsen därifrån till Sedad [ödestaden, staden vid sidan om].
4 Mos 34:9.  Och den går vid Sifrons [doftande, välluktande] gräns och vidare till Hasar-Enan [vårens stad, färgernas stad, kunskapens stad, högfärds staden]. Det är er norra gräns.
4 Mos 34:10.  Och er östra gräns går från Hasar-Enan till Sefam [bar, avskavd, skägg, mustag].
4 Mos 34:11.  Och gränsen går ner från Sefam till Rivla [Haribla, fruktsam] från öster till Ain [ögon, källa, färg, ansikte] och gränsen går ner och når [vidrör] på sidan Genesarets [Kinneret, harpsjön] sjö i öster.
4 Mos 34:12.  Och gränsen går ner vid Jordan [sänka, gå neråt, strand, gräns] och det är dess gräns till salt havet. Det är landet för er med gränserna runt omkring

Här har vi alltså hela gränsen uppdragen. Det som är problemet när man läser är att vissa av platserna kan vara lite svåra att placera idag.

Men en sak som är klar är att i öster utgör Jordanfloden gränsen. Och därmed ser vi även här att landet inte ska delas, utan allt mellan Jordenfloden och Havet ska tillfalla Israel.

I Norr ser det ut som Libanon ingår, och det är förvånande, men vi får se hur Gud får till det, och exakt var de platser följaktligen ligger som nämns där vid den Norra gränsen. T ex har vi berget Har. ”Har” betyder egentligen bara Berg på Hebreiska.

I Söder går gränsen ut från döda havet i söder ner i öknen och upp vid Medelhavet.

Och i Väster är Medelhavet gränsen.

Det är också intressant att titta på kartan som är överst för då ser man att det här är ju Israels land och som jag skev tidigare inklusive Libanon.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar