torsdag 4 oktober 2018


Anden i Ändetiden 60,
Noas Arks profetiska budskap



Berättelsen om Noa är en profetisk berättelse och den pekar på tiden för Judafolkets förskingring.

1 mos 7:20 <Trad:> 15 alnar [7,5 m] högt var vattnets väldighet och det täckte bergen.
1 mos 7:21 <Trad:> Och allt kött som rörde sig på marken dog, fåglarna och boskapsdjuren och varelser och alla kryp, som rör sig på marken och alla människor.

Mark och Land är Israels land och Vattnet är Hedningarna, andra folk.


Och att det är så här ser vi när vi läser 1 Mos 1, där skapar Gud Israels folk och land under den 3:e dagen motsvarande det 3:e årtusendet alltså 2000 till 1000 före Kristus, och det var då som Israel uppstod. Vi läser:

1 Mos 1:8 <Trad:> Och Gud kallade himlavalvet himmel, och den 2:a dagen blev kväll och det blev morgon.
1 Mos 1:9 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet som är under himlen skall samla sig till en plats och det torra skall bli synligt, och det blev så.
1 Mos 1:10 <Trad:> Och Gud kallade det torra för land och vattnets samling kallade han för hav, och Gud såg att det var gott.
1 Mos 1:11 <Trad:> Och Gud sade: Det skall komma fram grönska som ger frön på marken, träd med frukt av sin art som har sitt frö i sig på marken, och det blev så.

Här har vi stället när Israels land bildas. Det är det som ger växtlivet, det stationära livet liksom lagen. Något som är fast och inte ändrar på sig.

Land här är ordet Erets (på Hebreiska) liksom i Israels land, Erits Israel. Och det runt omkring alltså vatten precis som hedna nationerna ligger runt Israel.

I berättelsen om Noas Ark ser vi samma tänkt. Men där är det vattnet som översvämmar landet. Alltså det Gud gjorde när han skapade Israels land går baklänges. Guds förbannelse drabbar Israel och de fördrivs.

Men i Arken går livet vidare. En symbol för Jesu församling som seglar på Hedna havet, på vattnet. Och vi kan t o m se hur det är försoning i Arken.

Vi läser

1 mos 6:14 <Trad:> Gör en ark åt dig av gofer träd, du skall göra arken med flera rum och du skall täcka den på insidan och på utsidan med beck [försoning].
| <Alt:> Gå och erbjud ditt bröst [bröstkorg] med fastheten [stabiliteten, råden] i sig, ditt bröst skall ha enormt utrymme [flera rum], och du skall täcka den med renhet [rena den], inifrån och ut [från gatan] genom försoning.

Här ser vi i den Alternativa översättningen Beck är samma ord som Försoning. Och Noas ark var alltså bestruken med försoning. Jesu försoning.

Och längre fram ser vi hur land översvämmas och livet dör.

1 mos 7:17 <Trad:> Och störtfloden [skyfallet] varade i 40 dagar på marken och vattnet ökade och lyfte arken och den lyfter dem ovanför marken..
1 mos 7:18 <Trad:> Och vattnet dominerade totalt och ökade kraftigt på marken och arken röde sig på vattnets yta.
1 mos 7:19 <Trad:> Och vattnet var väldigt enormt mäktigt över marken och det täckte alla de berg, alla de höjder, som var under himlen.
1 mos 7:20 <Trad:> 15 alnar [7,5 m] högt var vattnets väldighet och det täckte bergen.
1 mos 7:21 <Trad:> Och allt kött som rörde sig på marken dog, fåglarna och boskapsdjuren och varelser och alla kryp, som rör sig på marken och alla människor.
1 mos 7:22 <Trad:> Alt liv som andas genom näsan, ja allt på det torra dog.
1 mos 7:23 <Trad:> Och han utplånade alla de som varit på marken, från människan inklusive boskapsdjuren och inklusive landdjuren och fåglarna och han utplånade dem från marken och lämnade bara Noa kvar och de som var med honom i arken.

Men vi ser också hur vattnet sjunker undan och hur den tidpunkt närmar sig när Israels land på nytt kan upprättas.

Och det ser vi i

1 mos 8:3 <Trad:> Och vattnet vände bort från [över] marken och det var på gång och det vek bort och vattnet sjönk efter 150 dagar.

Och i nästa avsnitt ska vi titta på hur Israel på nytt samlas. Och hur det var Jesu Ande som verkade.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar