söndag 21 oktober 2018


Anden i Ändetiden 77,
Den fasta grunden var Guds mål från början


Redan från början var Guds mål att skapa en Fast grund för människorna, att stå på, en Andlig klippa. Det kan vi läsa om i Bibelns första kapitel och första vers.

Man kan översätta den första versen på flera sätt och en av översättningarna är alltså:

”Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.” Och den förstfödde, det var Jesus. Och det väldiga namnet var Jesus.

1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 


Och vi kommer ihåg från förra avsnittet hur vi i Upp 21 kunde läsa om att havet inte fanns mera. Och hur Land blivit nytt, såsom Gud ville ha det.

Här i 1 Mos 1:2 läste vi hur land var kaos och tomt och död.

Men när Gud är färdig då är land, den fasta grunden.

Upp 21:1. Och jag ser en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] himmel [Guds boning, stjärnhimmel] och en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] jord [mark, land], ty den tidigare himlen [Guds boning, stjärnhimmel] och den tidigare jorden [marken, landet] är passerad [är försvunnen] och havet [sjön] finns inte mer.

Så det vi läser här i Upp 21:1 är alltså en fortsättning på 1 Mos 1:1.

Och Gud är framme och det var det vi hade också i berättelsen om Noa när land var torrt, havet var borta och Noa, symbolen för Jesus gick ut på land med alla som blivit frälsta och med alla sina församlingar.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar