tisdag 24 november 2020

Frälsningen 19, Guds ljus är klart och rent

 

Frälsningen 19,
Guds ljus är klart och rent


 
Vårt ljus kommer från Jesus. Det är hans kunskap och sanning vi ska ha. Och den kunskap som Gud ger oss är sanningen. Det vi behöver.
 
Upp 21:11. Och den har Guds härlighet [strålglans], och dess ljus är likt en dyrbar sten likt kristallklar jaspis.
 
Guds ljus är värdefullt. Utan Guds ljus fungerar inte livet. Och Guds ljus är klart, Det är inte dis eller dimma vi ser utan vi ser klart det som händer i Guds värld. Och Gud leder oss så att det blir bra i livet. Det är det som är Guds mål.
 
I Skapelseberättelsen möter vi hur Gud tänder ljuset. Det är en av de första sakerna Gud gör, Ljus gör att vi ser, vi går inte runt i okunskap och i en omgivning utan Guds ljus, utan vi ser och det gör att vi förstår hur sakerna är och kan handla rätt.
 
1 Mos 1:3 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli ljus, och ljuset blev till.
| <Alt.> Och Gud deklarerade: Det skall komma liv [ljus, kunskap], och det kom liv [ljus, kunskap].
 
Här ser vi Bibelns 3:e vers både i den traditionella översättningen och i den Alternativa. Ljuset var viktigt och det är tack vara ljuset som saker börjar fungera som Gud vill.
 
Och nästa gång vi möter ljuset det är på den 4:e dagen.
 
1 Mos 1:14 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli lysande kroppar på himlavalvet, till att skilja mellan dagen och mellan natten, och det skall vara till tecken och till högtider och till dagar och till år.
| <Alt:> Och Gud sade: Det skall bli lysande föremål i det väldiga namnets utbredda skikt, för att verkligen skilja livets vishet från den förvridna [motgångens] visheten och det skall göra så att det kommer och är till, för församlingarna och till perioder och till min omgång.
 
Här skapar Gud de två ljusen och ser man det som den Andliga skapelsen då är det här Jesus och hans församling. Jesus är det stora ljuset och församlingen det lilla, som likt månen reflekterar Jesu ljus till den mörka sidan av Jorden. Jesus föddes här i det 4:e årtusendet, alltså 1000 f kr till år 0. Och Jesus var verkligen det stora ljuset som skulle ge vishet åt människorna.
 
På det här viset har ljuset blivit klarare och klarare genom historien. Tills vi idag har kommit till de sista dagarna när Ondskan är igång och försöker att släcka Guds ljus. Men vi som läst Bibeln vet hur det ska sluta. Jesus ska besegra ondskan och ljuset ska komma tillbaka till mänskligheten.
 
Karl Håkan
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar