söndag 8 november 2020

Frälsningen 3, Hedningarna finns inte mer

 

Frälsningen 3,
Hedningarna finns inte mer
 

Havet det står för Hedningarna. När allt började en gång så var det bara hav, vatten. Allt var Hednavärlden, Men Guds Ande var där och Gud tände ljuset.
 
Och vi ser hur Gud på den 3:e dagen skapade marken och där kom livet. Så är det. Guds liv finns på land, den fasta klippan. Jesus
är vår fasta klipp
 
Och här ser vi nu att Havet är borta. Nu finns bara Jesu fasta klippa kvar. Den fasta grunden.
 
Upp 21:1. Och jag ser en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] himmel [Guds boning, stjärnhimmel] och en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] jord [mark, land], ty den tidigare himlen [Guds boning, stjärnhimmel] och den tidigare jorden [marken, landet] är passerad [är försvunnen] och havet [sjön] finns inte mer.
 
Låt oss läsa det tre första versarna i 1 Mos 1 och vi tar med de alternativa översättningarna för att ge mera ljus över ordet.
 
1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 
1 Mos 1:3 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli ljus, och ljuset blev till.
| <Alt.> Och Gud deklarerade: Det skall komma liv [ljus, kunskap], och det kom liv [ljus, kunskap].
| < Alt2: > Och Gud sade: Det blir ljust, och det blev ljust. 
 
Här ser vi hur allt började med Havet, förutom vattnet fans bara tomhet. Men Gud gav hopp och började påverka detta hav med sin ande och tände slutligen Ljuset, kunskapen.
 
Och läser vi vidare så ser vi hur Gud skapade land. Det torra blev synligt, ett område som inte behärskades av denna hedniska Ande som allt började med.
 
1 Mos 1:9 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet som är under himlen skall samla sig till en plats och det torra skall bli synligt, och det blev så.
| <Alt:> Och Gud sade: De vilka som helst som har något i stället för det väldiga namnet skall samla sig för Gud uppstår som en och man kommer att erfara att han renar [se det rena], och det blev så.
1 Mos 1:10 <Trad:> Och Gud kallade det torra för land och vattnets samling kallade han för hav, och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud kallar det rena för den fasta grunden och de, samlingen [hopen] av vem som helst, kallade han deras nuvarande verklighet, och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
 
Så vi ser alltså hur Guds skapelse vittnar om hur Gud tar oss från detta ostadiga, farliga hav där man drunknar. Till den fasta grunden till klippan Jesus, som man också kan uttrycka det.
 
Och vill vi ha ytterligare och kanske ett mera konkret ord på att vatten, hav, står för folk, vilka som helst, alltså Hedningarna, så hittar vi det i Upp 17.
 
Upp 17:15 Och han förklarar för mig, vattnen som du ser, där skökan sitter [bor], är nationer och folk och stammar och språk.
 
Och slutligen kan vi alltså se att allt det här, alltså Havet, uppfyllt av avgudar, Onda andar och Andlig okunskap, detta Hedniska, det som var en gång från början det ska alltså vara borta, när vi kommer till Guds slutliga frälsa värld, Guds Jerusalem, och Jesus är den som nu styr, Jesu välsignelse ska vara över människorna, som helt ska gå Guds väg.
 
Karl Håkan
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar