lördag 7 november 2020

Frälsningen 2, Att bli född på nytt

 

Frälsningen 2,
Att bli född på nytt

 
När man blir frälst blir man född på nytt. Det är det Jesus säger till Nikodemus i Joh 3, och här i Upp 21 möte vi det också. Här blir hela tillvaron ny. Ny och fräsch. Hela Guds skapelse blir förnyad. Både himlen och Jorden blir som ny.
 
Betyder det här att Jorden ska förintas och en ny jord skapas. Nej men här händer samma sak som när man blir frälst. Fast man har kvar sin gamla kropp så är ändå allt som nytt. Ja det är ett nytt liv man lever. Man ser på livet med nya ögon. Och det är Jesus som gör det här.
 
Och här ska alltså inte bara individen uppleva det här utan hela skapelsen ska bli född på nytt. Bli som Gud vill ha den.
 
Upp 21:1. Och jag ser en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] himmel [Guds boning, stjärnhimmel] och en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] jord [mark, land], ty den tidigare himlen [Guds boning, stjärnhimmel] och den tidigare jorden [marken, landet] är passerad [är försvunnen] och havet [sjön] finns inte mer.
 
Jesu uttalande om att vi måste blir födda på nytt. Alltså bli en helt ny skapelse. Den hittar vi i Joh 3:3
 
Joh 3:3. Jesus svarar och säger till honom: Sant ja helt visst [Amen amen] säger jag dig, om man inte blir född på nytt [ovanifrån], kan man inte se Guds rike.
 
Det är samma sak som ligger i Dopet, Där begraver man bildlikt talat sin gamla skapelse och uppstår i en ny skapelse i Kristus.
 
Även Paulus skriver om det här att man ska dö bort från sitt gamla jag och ikläda sig Kristus.
 
Det här har alltså legat i Frälsningen för individen hela tiden. En ny skapelse i Jesus. Och en gång när Gud är färdig med sitt Andliga skapande. Och Jesu seger är total då har hela världen blivit en ny skapelse i Jesus. Allt år som vore det nytt och det kommer att genomsyra allt.
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar