måndag 30 november 2020

Frälsningen 25, Frälsningen är utan jämförelse

 

Frälsningen 25,
Frälsningen är utan jämförelse
 

När vi läser här om staden, den som ska symbolisera frälsningen, och vi läser om Jaspis, och Guld och 
Pärlor och alla möjliga ädelstenar och det finns inte nog med fina saker i den här liknelsen,. Men ändå når man inte fram.
 
Frälsningen är så mycket bättre. Den är totalt livsförvandlande för individen. Och när hela världen en gång kommer att bli frälst kommer det här att blir så fantastiskt att vi inte över huvud taget förstår det idag.
 
Upp 21:18. Och murens byggnadsmaterial var jaspis, och staden var av rent guld, lik rent [klart] glas.
Upp 21:19. Och varje fundament i stadsmuren var smyckad med en värdefull sten, det 1:a fundamentet, jaspis, det 2:a, safir, det 3:e, kalcedon, det 4:e, smaragd,
Upp 21:20. den 5:e, sardonyx, den 6:e, karneol, den 7:e, krysolit, den 8:e, beryll, den 9:e, topas, den 10:e, krysopras, den 11:e, hyacint, den 12:e, ametist.
Upp 21:21. Och de 12 portarna är 12 pärlor, varje port är av en pärla. Och stadens gata är av rent guld, som genomskinligt glas.
 
Här är den längsta uppräkningen av ädelstenar som jag mött i text någonstans. Men likafullt känns det inte äkta. Ock vi möter också pärlor.
 
Fundamenten är av ädelstenar och portarna är av pärlor. Det är det vi möter i bilden här. Bilden av frälsning, Men verkligheten är alltså något enormt fantastiskt. Det är att gå från Död till Liv. Det är att födas på nytt som vi läste om i Joh 3:3.
 
Joh 3:3. Jesus svarar och säger till honom: Sant ja helt visst [Amen amen] säger jag dig, om man inte blir född på nytt [ovanifrån], kan man inte se Guds rike.
 
Det liv som vi får när vi har Jesus och är födda i honom är något totalt nytt och fantastiskt. Och så kommer allt att bli en gång när också Jesus har fått fullfölja det här över hela världen vi läser i Joh 3:17.
 
Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
Joh 3:17. För inte sänder Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skall frälsas [räddas, helas, göras bra] genom honom.
 
Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar