onsdag 25 november 2020

Frälsningen 20, Lagens förbund finns med i Frälsningen

 

Frälsningen 20,
Lagens förbund finns med i Frälsningen


 

Det talas här om 12 portar som är Israels 12 stammar. Det här talar om det Gamla Förbundets tid och den finns alltså med också i Jesu frälsning. Gamla förbundet har inte upphört. Och den lag som Gud gav till Mose har inte upphört att gälla.
 
Och det är inte så som många hävdar att när man kommit in i Jesu nåd då har man ingen lag. Visst man är löst från lagen, dess makt är borta. Men den finns ändå. Och som det står i Bibeln. Gud ska lägga sin lag i våra hjärtan.
 
Upp 21:12. Och med en hög och väldig mur med 12 portar, och vid portarna 12 änglar [budbärare], och skrivna namn, som är Israels söners 12 stammars.
 
När man är i Jesus vill man göra rätt. Man vill följa i Jesu spår och hos Jesus finns Jesu undervisning. Jesu ord, Jesu lag, som i många stycken bygger på den kunskap vi hittar i Gamla testamentet.
 
Den kunskapen är ett skydd mot världen. Mot att hamna på nytt i världen med dess lockelser. Därför finns lagen, för att i det dagliga livet göra det lättare att gå Guds väg, och för att vara på något vi som en mur mot Världen.
 
Och de bud som är viktigast det är de bud so vi hittar i 10 Guds bud. Och det märkliga i vår tid är att världen gör allt för att bryta mot i princip alla dessa bud. Och därför har vi en värld som är som den är idag, full av ondska.
 
Låt oss titta på 10 Guds bud för de är alltså viktiga för oss och är den gränsdragning, den mur som vi har mot omgivningen.
 
2 Mos 20:1.  Och Gud talade med alla dessa [dessa edsvurna] ord och han sade:
2 Mos 20:2. Jag Jesus [Jashve, han som är] är din Gud, som förde dig från Egyptens* [från nödens] land, från slavarnas [gärningarnas] plats [hus]. {*Egypten = Misraim [Egypten, de två befästningarna, gränserna, från nöden, från ångesten]}
2 Mos 20:3. Ingen annan Gud skall någonsin finnas inför dig [i din närvaro].
2 Mos 20:4. Du skall inte göra dig någon skulptur [avgudabild] av någonting överhuvudtaget [och inte skall ni låta smörja något], som är i himmelen [skyn] ovanifrån eller som är på marken underifrån, eller som är i vattnet underifrån i förhållande till marken.
2 Mos 20:5. Du skall inte dyrka [falla ner för, buga dig för] dem och inte skall du arbeta för [göra bruk av] dem, för jag Jesus [Jashve], din Gud är en svartsjuk [ivrig, nitälskande] Gud, som låter barnen bära fädernas straff i 3:e led och i 4:e led, genom att de blir mina fiender [hatobjekt].
2 Mos 20:6. Och han ger nåd [barmhärtighet, rättvisa] till 1000-ende [familjer], till vänner [älskade] och till de som håller mina bud [befallningar].
2 Mos 20:7. Du skall inte lyfta fram din Guds Jesu [Jashves] namn att användas till lögn [avgudadyrkan, meningslöshet], för den blir inte ostraffad av Jesus [Jashve], som förstör hans namn genom att använda det till lögn [avgudadyrkan, meningslöshet].
2 Mos 20:8. Kom ihåg Sabbatsdagen så att du helgar den.
2 Mos 20:9. Sex dagar skall du arbeta och göra allt ditt arbete.
2 Mos 20:10. Men den 7:e dagen, Sabbaten, den tillhör Jesus [Jashve] din Gud, då skall du inte göra något eller överhuvudtaget arbeta, du och din son och din dotter, din tjänare [slav] och din tjänarinna [trofaste] och din boskap och din gäst [främling] som är inom [i] dina portar.
2 Mos 20:11. För på 6 dagar gjorde [gör] Jesus himlen [det väldiga namnet] och jorden [den fasta grunden], havet [livet] och allt som är i dem och han vilade [han skall vila] på den 7:e dagen. Så därför välsignade [välsignar] Jesus [Jashve] Sabbatsdagen och han helgade [skall helga, skall rena, skall peka ut] den.
2 Mos 20:12. Ära [Hedra] din far och din mor så att dina dagar blir många [förlängs, blir långa] i landet [på jorden] som Jesus [Jashve] din Gud, gav [ger] åt dig.
2 Mos 20:13. Du skall inte mörda [döda, dräpa].
2 Mos 20:14. Du skall inte begå äktenskapsbrott.
2 Mos 20:15. Du skall inte stjäla.
2 Mos 20:16. Du skall aldrig svara i din ondska [i din tanke, inför din nästa, inför din herde] med osanning [en lögn].
2 Mos 20:17. Du skall inte ha begär [åtrå] till din nästas [broders, väns, ondskas] hus [familj]. Du skall inte ha begär [åtrå] till din nästas [broders, väns, ondskas] hustru, eller hans [dess] tjänare [slav] eller hans [dess] tjänarinna [slavinna] eller hans [dess] oxe eller hans [dess] åsna eller någonting överhuvudtaget som tillhör din nästa [broder, vän, ondska].
 
 
Man kan sammanfatta det i följande 10 Bud:
 
1 Jesus är din Gud. Han som verkligen finns och som löst oss från träldomen.
2 Du ska inte ha några andra Gudar, inte heller göra några Gudabilder och tillbe dem.
3 Du ska inte svärta ner Jesu namn genom att använda det till lögner eller meningslösheter.
4 Du ska arbeta i 6 dagar och den 7:e dagen ska du inte arbeta, den tillhör Jesus.
5 Du ska ära och hedra din far och din mor.
6 Du ska inte dräpa
7 Du ska inte begå äktenskapsbrott
8 Du ska inte stjäla.
9 Du ska aldrig svara med osanning.
10 Du ska inte ha begär till något som tillhör din nästa.
 
Här har jag valt att sätta Jesu presentation av sig själv som första Budet, det är Jesus som är vår Gud. Det är samma som Judarna gör, även om de inte förstår att det är Jesus, men som tyvärr inte görs hos oss kristna. Men vet vi inte vem Jesus är så vet vi ju inte heller vem som är den ende Guden för oss.
 
Och som vi konstaterade tidigare så bryter man faktiskt på olika sätt mot i stort sätt alla Buden i vårt moderna Socialistiska samhälle. Så därför är det viktigt att predika Jesus idag och hans ord, klart och rent.
 
Karl Håkan

 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar