måndag 19 juli 2021

Guds frälsningsplan 167, År det, det 10 hornade vilddjuret som finns här i texten

Guds frälsningsplan 167,
Är det, det 10 hornade vilddjuret som finns här i texten
 

Det 10 hornade vilddjuret som vi läst om tidigare är ju Romarriket och dess fortsättning och här hittar vi just 10 fetlagda folk i texten i den alternativa översättningen av vers 7:20. Är det en profetia på Romarriket och att det ska bli dominant under Judarnas förföljelse.
 
1 mos 7:20 <Trad:> 15 alnar [7,5 m] högt var vattnets väldighet och det täckte bergen.
| <Alt:> 10 fetlagda folk av synd var vem som helsts väldighet och det blev det nya livets rikedom.
 
Vi vet att när Jesus gick här nere så var det under Romarrikets tid. Det var under Romarrikets tid som templet blev förstört och det var också under den Romerska tiden som den Kristna kyrkan tog över hela Romarriket och blev dess statsreligion.
 
Och ser vi till vår tid så hade vi ju just de 10 kolonialstaterna under första halvan av 1900 talet som var sista delen av tiden innan Israels land bildades. 7 av de 10 kolonialstaterna tillhörde de delar som ingick i Romarriket och hela kulturen på den tiden var mycket en fortsättning på det Romerska tänkandet.
 
Vi kan alltså se att det var det Romerska som ska dominerade under hela den tid som Judarna var fördrivna och saknade sitt land, och i det perspektivet är det intressant att här i texten möte just en hänvisning till de 10, som man då kan associera med det 10 hornade vilddjuret.
 
Karl Håkan
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar