tisdag 13 februari 2018

Ändetiden 348,
1000 årsriket

1000 år

Här i Upp 20:4 ser vi 1000 årsriket beskrivet. Det som alltså ska komma efter det att Gud är färdig med människan till sin avbild.

Och att det är så ser vi här i beskrivningen, för de som regerar ska regera ihop med Jesus. Det är alltså Jesus som ska regera. 

Upp 20:4. Och jag ser troner, och de själar som halshuggits [blivit avhuggna] på grund av Jesu vittnesbörd och på grund av Guds ord och som inte dyrkar [älskar, vördar] vilddjuret och inte hans bild och inte mottar märket [präglingen] på sin panna och på sin hand, de sitter på dem och domsrätt [dom] ges till dem, och de lever och de regerar med Kristus de tusen åren.


Jesus är kung. Det är han som regerar ihop med de som inta låtit sig fyllas av Vilddjuret, och inte låtit Vilddjurets vilja bli en del av sig.

De människor som regerar och Jesus, de är ett. Och här har vi det som står i 1 Mos 1:26

1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.

Här ser vi när Gud skapade människan. När han gör dem lika sig. Då var det till man och kvinna och det var alltså till Jesus, som mannen och Församlingen, de troende, som kvinnan.

Och de ska regera över allt det som varit. Det är alltså det vi ser här i versen Upp 20:4. Det är föreningen av de Troende och Jesus som regerar och gör det i Guds namn.

Och vi kan läsa vad Guds skapelse leder till när vi kommer till vers 31

1 Mos 1:31 | <Trad:> Och Gud såg på allt han hade gjort, och se det var mycket gott, och den 6:e dagen blev kväll och det blev morgon.
1 Mos 2:1 <Trad:> Och himmelen och jorden och hela dess skara var färdig.

Det Gud har skapat är något mycket gott. Ja Gud är nu färdig. Människan har blivit som Gud vill ha oss. Och det är alltså något väldigt bra.

1 Mos 2:2 <Trad:> Och Gud var färdig på den 7:e dagen med sitt verk, som han hade gjort och han vilade sig på den 7:e dagen från sitt arbete som han hade gjort.
1 Mos 2:3 <Trad:> Och Gud välsignade den 7:e dagen och han helgade den för på den vilade han från allt sitt verk, skapandet som han hade gjort.

Den 7:e dagen är 1000 årsriket. Som Petrus skriver i sitt brev (2 Pet 3:8). En dag för Gud är som 1000 år för människan.

Men vad betyder det att Gud vilar sig. Bryr han sig inte. Har vi ingen Gud i 1000 årsriket. Det är en intressant och berättigad fråga. Men vi ska då komma ihåg att Satan ju är fängslad. Ondskan är borta. Ondskan verkar inte mera, Guds vilja och välsignelse har kommit och totalt tagit över.

Så att Gud inte skulle bry sig är fel. Hans kraft är fullt igång, genom Jesus och alla de människor som tror. Och 1000 årsriket blir alltså en välsignad tid, där Guds vilja sker. Kampen med det onda är över och Gud har segrat och kan därför, set ur det perspektivet, ta det lugnt.

Karl Håkan



1 kommentar:

  1. Ondskan är tydligen inte borta under de tusen åren, även om djävulen är fängslad. Jesaja säger, att den som dör ung skall dö först vid hundra års ålder och först vid hundra års ålder skall syndaren drabbas av förbannelsen. Jes.65:20
    Så det skall vara möjligt att fortfarande göra det onda, huruvida någon skulle komma på den idéen under ett teokratiskt styre.
    Det är nämligen så, att om syndaren omedelbart skulle drabbades av förbannelsen, så skulle han upphöra med sina onda gärningar.

    SvaraRadera