fredag 29 mars 2019


Jesu seger 111,
Den Eviga frälsningen



Om vi fortsätter att läsa i Uppenbarelseboken så kommer vi till Upp 21 och 22. Det är en beskrivning på den totala Frälsningen. Man kan se det som den frälsning vi som individer får ta del av när vi tar emot Jesus. Men man kan också när man ser de här sista kapitlen Kronologiskt se det som den Totala frälsningen som hela Jorden kommer att få del av När Guds rike har kommit.

Och det rimliga är att det står för båda betydelserna.

Upp 21:1. Och jag ser en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] himmel [Guds boning, stjärnhimmel] och en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] jord [mark, land], ty den tidigare himlen [Guds boning, stjärnhimmel] och den tidigare jorden [marken, landet] är passerad [är försvunnen] och havet [sjön] finns inte mer.


Liksom när vi blir frälsta och blir en totalt ny skapelse i Jesus så blir här både himlen och jorden som totalt ny. Och vi kan se att havet inte mer finns.

Himlen står för Guds boning. Alltså det vi nu har det är Jesus, alla andra andemakter och avgudar är borta och det är genom Jesus som vi blir frälsta.

Mark står här för den fasta grunden. Klippan som Jesus utgör. Vi har fått fast mark under fötterna och havet, som gungar och är farligt, finns inte mera. Allt sådan är borta.

Det är alltså så att Havet i Bibeln står för hedningarna, de som inte tror. Medan land står för Guds folk. Vi möter det här redan i 1 Mos 1:9.

1 Mos 1:9 Och Gud sade: Vattnet som är under himlen skall samla sig till en plats och det torra skall bli synligt, och det blev så.
1 Mos 1:10 <Trad> Och Gud kallade det torra för land och vattnets samling kallade han för hav, och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud kallar det rena för den fasta grunden och de, samlingen [hopen] av vem som helst, kallade han deras nuvarande verklighet, och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:11 Och Gud sade: Det skall komma fram grönska som ger frön på marken, träd med frukt av sin art som har sitt frö i sig på marken, och det blev så.

tredje dagen skapade Gud marken och växterna och det är en profetia på Israel som bildades under 3:e årtusendet av Bibelns historia. Och att Israel är marken understryker just det här att marken är en symbol för Guds fasta grund. Den vi ska bygga på. Och det är det som ger liv.

Här i Upp 21:1 kan vi se hur allt hav är borta. Det är bara de troende kvar på jorden, i Guds frälsta värld.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar