söndag 10 mars 2019


Jesu seger 92,
Evangelium ska segra


Det är Jesu ord som ger seger. Jesu ord är svärdet som utgår från hans mun. Det är med sitt Evangelium som han ska segra. 

Upp 19:21. Och de övriga de dödas med svärdet, hans som sitter på hästen, det som utgår ur hans mun, och alla fåglarna blir fyllda av deras kroppar [köttsliga och mänskliga natur].


Första gången vi möte Evangelium det är i 1 Mos 2:

1 mos 2:22 <Trad:> Och Guds Jashve byggde, av revbenet som han tagit från mannen [Adam], kvinnan [Eva] och kom med henne till mannen [Adam].
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] Guds sons födelse, den man böjt, välsignelsen [sanningen] man vunnit på grund av Adam [människan, den blodröde], kom Eva [kvinnan] till del, och man kom med henne till Adam [mannen, den blodröde].
1 mos 2:23 <Trad:> Och mannen [Adam] sade: Denna gång är det ben av mitt ben och kött av mitt kött. Hon skall kallas kvinna [Eva] ty från man är hon tagen.
| <Alt:> Och Adam [människan, den blodröde] sade: Denna gång är det kraft av min kraft och evangelium av mitt evangelium. Detta skall var och en proklamera, för från mig som är den verkliga existensen är denna lära.
| <Alt2:> Och Adam [människan, den blodröde] sade: Denna gång är det kraft av min kraft och evangelium av mitt evangelium. Denna kallar han kvinna för från en man är hon tagen.

Här ser vi Adams uttalande när Eva förs fram till honom. Adam är en förebild på Jesus och Evaförsamlingen, och när vi läser den alternativa översättningen, ser vi det. Eva, alltså församlingen, är Evangelium av Jesu Evangelium och Kraft av hans kraft. Det är det som vi ska vara i en sann församling som är som Jesus vill ha oss, för det är i hans Evangelium som Kraften att förändra världen ligger.

Och här när Jesus har segrat i Upp 19:21, då är det genom kraften i sitt Evangelium som han för ut med hjälp av sin församling.

Det är också intressant att citera Joh:1 1 i det här sammanhanget.

Joh 1:1. I den första början fanns ordet och ordet fanns hos Gud och det ordet var Gud [en Gud var det ordet].
Joh 1:2. Han [Det] fanns från första början hos Gud.
Joh 1:3. På grund av honom [det] blev allt till och utan honom [det] har inget blivit till som är till.
Joh 1:4. I honom [det] var liv och livet var människornas ljus.
Joh 1:5. Och ljuset skiner i mörkret och mörkret slukar det inte [har inte makt med det].

Här ser vi Johannes beskrivning av Jesus, han är liv och ljus och det är han som är ordet, ordet som är Evangelium till frälsning.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar