torsdag 9 april 2020


Påsk Evangeliet
Skärtorsdagen
enligt Markus


Nu är det Påsk och då är det lämpligt att läsa Påsk Evangeliet, och vi börjar idag att läsa delen om Skärtorsdagen och i år tar vi Markus variant.


Mark 14:47. Och en av dem som hade stått där drar då sitt svärd och slår till översteprästens tjänare, och hugger av hans örsnibb [öra].
Mark 14:48. Men Jesus säger då till dem: Som mot en bandit går ni ut med svärd och käppar, för att gripa mig.
Mark 14:49. På dagen är jag hos er i Templet och undervisar och ni tar inte fast mig då, men det här är för att skrifterna skall uppfyllas.
Mark 14:50. Och alla lämnar honom då och flyr.
Mark 14:51. Och en yngling som följde med honom klädd i fint linne och inte hade något under, honom grep de unga männen.
Mark 14:52. Men han lämnar kvar linnet och flyr naken bort från dem.
Mark 14:53. Och de för bort Jesus till översteprästen, och översteprästerna och de äldste och de skriftlärde samlas.
Mark 14:54. Och Petrus [klippan] följer efter honom in i översteprästens förgård [gård] och han sitter ner tillsammans med tjänarna och värmer sig vid elden.
Mark 14:55. Och översteprästerna och hela rådet sökte efter vittnesbörd mot Jesus så att de kunde döda honom, men de fann inget.
Mark 14:56. Och många vittnade falskt om honom, men det de sade [vittnesmålen] var inte lika.
Mark 14:57. Och några står då upp och vittnade falskt mot honom och säger:
Mark 14:58. Det är så att vi hörde honom säga, att jag kommer att ödelägga [bryta ner] det här handgjorda Templet, och under tre dagar kommer jag att bygga ett annat som inte är handgjort [som inte är gjort med händer].
Mark 14:59. Men på samma sätt var det med likheten i deras vittnesmål.
Mark 14:60. Och översteprästen reser då på sig mitt bland dem och ställer krav på Jesus, han säger: Du svarar inte, hur är det, de här vittnar mot dig.
Mark 14:61. Och han är lugn [tyst] och svarar inte. Åter frågar översteprästen honom och säger till honom: Är du Messias, den välsignades son.
Mark 14:62. Och Jesus säger då: Jag är [jag är=> Jashve (men i 1:a person på hebreiska, Guds namn som var en hädelse att uttala)], och ni kommer att se människosonen [Adams son] sittande på maktens högra sida och komma bland himlens moln [skyar, grumlighet].
Mark 14:63. Och översteprästen river då sönder sina kläder [skjorta, kappa] i det han säger: Behöver vi ytterligare något vittnesbörd.
Mark 14:64. Ni hör smädelsen [hädelsen], vad tycker ni. Och de alla dömer honom då till att vara skyldig till döden.
Mark 14:65. Och några börjar att spotta på honom och täcka över hans ansikte och att slå honom med knytnäven och att säga till honom, "profetera nu" och tjänarna slog honom med örfilar.
Mark 14:66. Och när Petrus [klippan] är på nedre förgården [gården], kommer en av översteprästens tjänsteflickor.
Mark 14:67. Och hon ser då Petrus [klippan], som värmer sig, och hon fäster då blicken på honom och hon säger: Du var också med nasaréen Jesus.
Mark 14:68. Och han förnekar då och han säger: Jag vet inte och förstår inte vad du pratar om. Och han går ut på förgårdens utsida och då gal tuppen.
Mark 14:69. Och flickan ser honom igen och hon säger till dem som har stått vid sidan: Han är en av dem.
Mark 14:70. Men han nekar åter och kort efter sade de som står bredvid till Petrus [klippan]: Du är verkligen en av dem för du är en galilé och ditt tal är sådant.
Mark 14:71. Men han börjar då att lova vid straff av förbannelse och att ta ed på att "jag känner inte den människan som ni påstår."
Mark 14:72. Och då ropar tuppen för andra gången, och Petrus kommer då ihåg det ord som Jesus då sade till honom "att innan tuppen gal två gånger kommer du att förneka mig 3 gånger" och han kommer då ihåg det [han kastar sig ner] och han grät.

I översättning av
Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar