måndag 27 april 2020


Vår mediavärld 5,
Det verkliga ljuset kom med Jesus och Församlingen


Den fjärde dagen är kanske ännu mera intressant än den 3:e som vi just tittat på. Under den 4:e dagen kom nämligen Jesus, Han föddes ju år 7 f kr och det var alltså under årtusende 1000 f kr till år 1.

I Bibeln finns det beskrivet som det stora ljuset. Och Jesus var verkligen det stora ljuset. När Jesus lyser då är alla andra ljus osynliga.

Ja det finns ett undantag och det är månen, som i Bibeln beskrivs som det lilla ljuset som ska lysa på natten. Det Lilla ljuset är församlingen. Men som det är med månen så kan man se den på dagen men den bidrar inte med någon egentlig upplysning under dagen.

1 Mos 1:14 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli lysande kroppar på himlavalvet, till att skilja mellan dagen och mellan natten, och det skall vara till tecken och till högtider och till dagar och till år.

| <Alt:> Och Gud sade: Det skall bli lysande föremål i det väldiga namnets utbredda skikt, för att verkligen skilja livets vishet från den förvridna [motgångens] visheten och det skall göra så att det kommer och är till, för församlingarna och till perioder och till min omgång.
1 Mos 1:15 <Trad:> Och det skall bli lysande kroppar på himlavalvet till att verkligen ge ljus på marken, och det blev så.
| <Alt:> Och det skall bli lysande föremål i det utbredda skiktet, till att verkligen åstadkomma härlighet [upplysning] på den fasta grunden, och det blev så.
1 Mos 1:16 <Trad:> Och Gud gjorde de två stora ljusen, det större till att härska på dagen och det mindre till att härska på natten, och stjärnorna.
| <Alt:> Och Gud gjorde de två väldiga [utvecklande] ljusen, det stora till att ha makten över livet [dagen], och det mindre till att ha makten i det vridna [motgången, natten], och de svaga.
1 Mos 1:17 <Trad:> Och Gud satte dem på himlens himlavalv för att lysa på marken.
| <Alt:> Och Gud satte dem på det väldiga namnets utbredda skikt till att verkligen åstadkomma härlighet [tända eld] på den fasta grunden.
1 Mos 1:18 <Trad:> Och till att härska på dagen och på natten och skilja mellan ljus och mellan mörker och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och till att vara domare i livet och i det vridna [motgången] och livets visdom och dödens visdom och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:19 <Trad:> Och den 4:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 4:e dagen blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.

Men under natten är det månen som lyser då kan man se med hjälp av månen. De som varit ute i fullmåne vet att man faktiskt ser ganska bra. Men det är solens ljus egentligen som reflekteras av månen. Och så är det också med församlingen. Den reflekterar ljuset från Jesus för dem som lever i mörkret.

Och det är intressant att läsa att det stora ljuset och det lilla ljuset ska skilja på dagen och på natten, ljus från mörker. Och så är det alltså Jesus är vår domare och han använder sig där också av församlingen.

Och målet för Jesus var alltså att åstadkomma’ härlighet, vilket han också ska göra när han kommer tillbaka, men faktiskt delvis redan har gjort genom sin församling.

Och det är intressant att läsa vers 18 i sin alternativa översättning: Och Gud uppenbarar sig och därför blev det bar. Jesus är ju Gud i mänsklig gestalt, Gud som blivit människa. Och redan här står alltså denna sanning.

Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar