söndag 26 april 2020


Vår mediavärld 4,
Med Israel kom Bibeln och Lagen

Ett stort steg togs när Israels barn fick sin kallelse av Gud, och när de utsågs och intog sitt land och fick lagen av Gud. Profetian om hur vattnet ska samla sig så att land blir synligt är just en profetia om hur Israel får sitt land. Och på så vis kom en form av liv in i mänskligheten. Man kan ju likna växter som kom här vid stationärt liv. Och Lagen är alltså av samma natur. Det är liv men det flyttar inte på sig utan är kvar där det var från början.

Land är en symbol för just Israel och Israels barn i Bibeln och vi möter det på flera ställen, där Land är Israel och Israel barn till skillnad från Havet som är Hedningarna, de som inte tillhör Israels barn.

1 Mos 1:9 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet som är under himlen skall samla sig till en plats och det torra skall bli synligt, och det blev så.
| <Alt:> Och Gud sade: De vilka som helst som har något i stället för det väldiga namnet skall samla sig för Gud uppstår som en och man kommer att erfara att han renar [se det rena], och det blev så.
1 Mos 1:10 <Trad:> Och Gud kallade det torra för land och vattnets samling kallade han för hav, och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud kallar det rena för den fasta grunden och de, samlingen [hopen] av vem som helst, kallade han deras nuvarande verklighet, och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:11 <Trad:> Och Gud sade: Det skall komma fram grönska som ger frön på marken, träd med frukt av sin art som har sitt frö i sig på marken, och det blev så.
| <Alt:> Och Gud sade: Det glittrande, som ger kraft, skall komma fram på den fasta grunden, fruktbärande stadgar som ger min väg [förgrening], till vem som helst av de våra, som därmed får styrka i sig, på den fasta grunden, och det blev så.
1 Mos 1:12 <Trad:> Och grönska kom fram på marken, gräs som fröade av sig, frö efter sin art, och träd som gav frukt, med sitt frö i sig efter sin art, och Gud såg att det var gott. 
| <Alt:> Och växandet spred sig på den fasta grunden, det glittrande som gav kraft [avkomma] till hans del, och stadga [råd] kom fram med hans krafts välsignade förgreningar [frukt], till hans delar, och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:13 <Trad:> Och den 3:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 3:e perioden blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.

Och mediemässigt ser vi hur Bibelns Gamla testamente började skrivas här när Israel kom och Bibeln är ju den mest spridda boken i världen.

Den tid vi talar om här är tiden mellan 2000 f kr till 1000 f kr, Det var tiden från det Gud kallade Abraham och fram till hela landet var erövrat vid tiden för David och hans son Salomo.

Och mitt i denna tid alltså runt 1500 f kr så tågade Israels barn ut ur Egypten och det var då som Moses fick lagen och skrev Moseböckerna.

Men även om lagen alltså är ett stationärt liv så gav den frukt, med frön som ledde till mera liv. Och vi vet att det blev så när David kom med sina psalmer och Profeterna verkade med Guds ord till människorna.

Karl Håkan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar