tisdag 28 april 2020


Vår mediavärld 6,
Evangeliet börjar predikas för alla folk och hela Bibeln blir till

I 1 Mos 1:20 – 23 får vi läsa om resultatet av att Jesus, Det stora ljuset, kom. Det vi ser är att det blir liv i vattnet, alltså havet, och att det också kommer fåglar.

Havet är som vi skrev tidigare en symbol på Hedningarna och fåglar är en symbol på den helige Ande.

Det vi ser här är alltså hur frälsningen kommer till Hedningarna och hur den Helige Ande faller.

Och här får vi också under den här tiden den Bibel som vi har idag och som är Jordens mest spridda bok.

1 Mos 1:20 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet skall överflöda av levande varelser och fåglar skall flyga över marken uppburna av [på] himmelens himlavalvs yta.

| <Alt:> Och Gud sade: De vilka som helst skall överflöda av levande ande [liv] och det strålande skall lysa över den fasta grunden, på grund av [uppburna av] närvaron av det väldiga namnets utbredda skikt.
| <Alt2:> Och Gud sade: Vattnet överflödar av levande varelser och fåglar flyger över marken uppburna över himmelens himlavalv.
1 Mos 1:21 < Trad:> Och Gud skapade deras stora havsmonster och alla varelser, de levande smådjuren, som överflödade vattnet efter deras art, och alla bevingade fåglar efter deras art och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud skapade deras stora orm [drake, havsmonster] och allt liv, det levande myllret som överflödade, dem vilka som helst, det som gav hans del, allt det strålande till slut [i ytterkanterna], och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:22 <Trad:> Och Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll vattnet i havet och fåglarna skall bli talrika på marken.
| <Alt:> Och Gud välsignade dem genom att säga till dem: Var fruktsamma och överflöda och uppfyll de, vem som helst, genom anden [alltid, i livet] och det strålande skall överflöda på den fasta grunden.
1 Mos 1:23 <Trad:> Och den 5:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 5:e perioden blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.

Det som står här är alltså det som hände, Livet, Frälsningen kom alltså till Hedningarna, Det blev liv i havet,

Livet kom inte till Israels barn, och vi vet att den kristna tron aldrig slog igenom i Israel. Israel symboliseras ju i Bibeln av Land, men det blev inget liv på land i den här dagen. Livet kommer i havet och på himle. Det här visste Gud redan när Bibelns första kapitel skrevs.

Och på Pingstdagen utgöt Gud den Helige Ande. Alltså Fåglarna som kom, och det var himmelska fåglar, Guds Helige Ande.

Och det är intressant att se hur det är olika typer av liv i havet. Vi ser att det t ex finns ett stort havsmonster. Och det stora monster som vi har i Kristenheten, det är ju den Katolska kyrkan. Och redan här i bibelns 21:a vers finns alltså en profetia på den Katolska Kyrkan. Är inte det fantastiskt och visar att Gud verkligen har kontroll.

Och vi ser också att det förutom den katolska kyrkan finns andra kyrkor som är mindre, och av olika slag, precis som det i bibeln står om liv av olika arter.

Gud visste alltså och det är fantastiskt att se att här står det, det som har hänt idag, nerskrivet långt innan det hände.

Och Media mässigt fick vi här alltså Nya testamentet på Grekiska, världsspråket på den tiden. Och även Gamla Testamentet var översatt till Grekiska vi den här tiden och kunde spridas i hela den då kända världen, på ett språk som var bekant.

Vi måste också anmärka att i vers 22 har vi också missionsbefallningen. När Gud ger order om att livet i havet ska vara fruktsamma och uppfylla havet, är det just missionsbefallningen som vi ser här i profetisk form.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar