fredag 24 april 2020


Vår mediavärld 2,
Bibeln börjar när Skriftspråket kom


1 Mosebok 1 börjar alltså för tiden 6000 sedan. Och det var alltså då som skriftspråket började. Innan skriftspråket fanns var allt bara kaos, och tomhet. Enligt 1 Mos 1:2.

Här i 1 Mos 1:1 – 5 har vi första dagen, vilket också är det fösta årtusendet i Guds Andliga skapelse, tiden från 4000 f kr till 3000 f kr. och vi ser hur allt startade med kaos och tomhet, fram till dess Ljuset kom, alltså kunskapen, den som finns i det skrivna ordet, och som kom i och med att man kunde börja skriva.

Paulus skriver ju att Hela Bibeln är inspirerad av Gud, alltså Guds Ande har varit med under hela Bibelns tillkomst och det gällde alltså förmodligen också i de tidiga skrifter som skrevs. Gud var med från början, och sanningen växte fram. Ljuset och kunskapen kom.

1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
| < Alt2: > Genom förstlingen föder Gud det fantastiska livet och landet [marken].
1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 

1 Mos 1:3 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli ljus, och ljuset blev till.
| <Alt.> Och Gud deklarerade: Det skall komma liv [ljus, kunskap], och det kom liv [ljus, kunskap].
| < Alt2: > Och Gud sade: Det blir ljust, och det blev ljust. 
1 Mos 1:4 <Trad:> Och Gud såg att ljuset var gott och Gud skiljde mellan ljuset och mörkret.
| <Alt:> Och Gud såg att livet [ljuset, visdomen] var välsignat och Gud skiljde mellan livet [ljuset] och döden [mörkret].
1 Mos 1:5 <Trad:> Och Gud kallade ljuset för dag och mörkret kallade han natt, och den första dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och Gud ropade till livet [ljuset, visdomen], var varm [dag], och till döden [mörkret] ropade han till omvändelse [natt], och den 1:a perioden blev vidgjord och var omhändertagen.
| <Alt 2:> Och Gud kallade visdomen [livet] för värme och mörkret [döden] för elände [snedvridet], och den 1:a perioden blev angenäm och var omhändertagen.

Här kan vi läsa hur ljust, visheten, kunskapen kom fram och det var den som gav värme, medan mörkret stod för döden och får alltså här Guds uppmaning till omvändelse.

Och som sagt, det här började ungefär samtidigt som skrivkonsten kom fram.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar