måndag 7 januari 2019


Jesu seger 30,
De 7 församlingarna ska vara med när Jesus kommer


De 7 ljusen i Upp 4 är de 7 församlingarna, också de finns i himlen och det är Jesus som använder dem i sin verksamhet. Det är inte alltid som de varit precis som Jesus hade velat men de är ändå de som tillsammans burit och för Guds frälsning framåt.

Och nu i änden, kanske det är så att alla 7 församlingarna kommer att finnas. Låt oss se efter för nu är vi ju där på slutet och snart kommer Jesus.

Upp 19:14. Och hären i himmelen följer honom på vita [skinande] hästar, iklädda fint linne, vitt [skinande] och rent.

Låt oss titta på ordet i Upp 4.

Upp 4:5. Och från tronen kommer blixtar och åskor och ljud [toner, röster], och framför tronen, 7 lysande ljus [elds facklor] som brinner, de är Guds 7 andar.

Och de 7 församlingarna kan vi läsa om i Upp 2 och 3.


Upp 1:20. Hemligheten med de 7 stjärnorna som du ser på min högra sida och de 7 gyllene ljus stakarna, den är att, de 7 stjärnorna är de 7 församlingarnas sändebud [änglar], och de 7 ljus stakarna som du ser är församlingarna.

Här ser vi att de 7 lysande ljusstakarna är just de 7 församlingarna och dess sändebud, ledare. Låt oss gå igenom dem.

Den första är Efesos

Upp 2:1. Till ängeln [budbäraren] för den Efesiska församlingen skriver du detta. Den mäktige med de 7 stjärnorna i sin högra hand, han som går mitt bland de 7 ljusstakarna av guld, han säger:
Upp 2:2. Jag vet ditt arbetande och din möda och din uthållighet och att du inte kan bära ondska [elakheter, gudlösheter], och du prövar de som bedyrar att de är apostlar, och inte är det, och du finner dem falska.
Upp 2:3. Och du bär och du har tålamod och du har arbetat på grund av mitt namn och verkligen ansträngt dig.
Upp 2:4. Men jag har mot dig att du lämnar [glömmer] din första kärlek.
Upp 2:5. Alltså, kom ihåg varifrån du fallit och tänk efter [omvänd dig] och gör de första gärningarna. Men om inte, kommer jag till dig snart och jag skall flytta ljus staken från dess plats, om du inte omvänder dig.
Upp 2:6. Men du har det, att du hatar Nikolaiternas gärningar som också jag hatar.
Upp 2:7. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna. Den som segrar, till honom skall jag ge att äta från livets träd, som är i min Guds paradis.

Efesos är den första församlingen och alltså en representant för den Judekristna församlingen som ju var den första, och vi ser att ljusstaken ska tas ifrån den på samma sätt som Judekristendomen upphörde. Men idag ser vi den igen och idag finns det uppemot en halv miljon Messias troende Judar i världen.

Nästa församling är Smyrna.

Upp 2:8. Och skriv detta till Smyrnas församlings ängel [budbärare]. Den förste och den siste, han som var död och lever, säger:
Upp 2:9. Jag vet dina gärningar och nöden [plågan, förföljelsen] och fattigdomen, men du är rik, och förtalet från dem som säger att de är Judar utan att vara det, utan de är Satans synagoga [församling].
Upp 2:10. Du skall inte frukta någon som vill se dig lida, Djävulen vill kasta er i fängelse för att pröva er och ni skall ha 10 dagars nöd [plåga, förföljelse]. Men var trofast in till döden så skall jag ge dig livets krona.
Upp 2:11. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna. Den som segrar skall aldrig skadas av den andra döden [den andres död].

Smyrna är en representant på den Hednakristna församlingen och den hade vi i början under Romarriket innan Katolska kyrkan bildades. Det var en förföljd kyrka och på samma sätt har vi nu åter en förföljd kyrka i samma område, alltså i huvudsak de muslimska området.

Sedan kommer Pergamon

Upp 2:12. Och skriv till ängeln [budbäraren] för [i] Pergamons församling: Detta säger han som har det skarpa tveeggade svärdet:
Upp 2:13. Jag vet dina gärningar och var du bor, där Satans tron är. Och du bär mitt namn och förnekar inte min tro, även i de dagarna när Antipas mitt tillförlitliga vittne dödas [dödades] bland er, där Satan bor.
Upp 2:14. Men jag har något mot dig, eftersom du å andra sidan håller fast vid Balams läror, som lärde Balak att åstadkomma förargelse inför Israels barn, att äta avgudaoffer och bedriva hor [avgudadyrkan].
Upp 2:15. Du har dessutom också det att du är stark i [håller fast vid] Nikolaiternas lära som jag avskyr.
Upp 2:16. Omvänd dig, om inte kommer jag strax till dig och skall föra krig mot er med min muns svärd.
Upp 2:17. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna, Den som segrar, till honom skall jag ge att äta från det gömda [hemliga, skylda] mannat, och jag skall ge honom en vit [skinande] sten, med ett nytt namn skrivet på som ingen vet utom mottagaren.

Pergamon är den Katolska kyrkan och det ser vi på flera sätt t ex ser vi
”Satans tron” i vers 13, alltså Rom. Och vi har uttrycket: Det dolda mannat och uttrycket ett nytt namn sin ingen känner utom mottagaren. Det är Evangelium, det äkta Evangeliet ska vara dolt i den katolska kyrkan och så har det varit.

Och så är det alltså speciellt idag när det finns troende katoliker som är ande fyllda samtidigt som den officiella kyrkan fortfarande tillber Maria och helgon, alltså avgudadyrkan.

Nästa församling är Tyatira:

Upp 2:18. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Tyatira [fortsatt offer]. Så säger Guds son, han som har ögon som elds flammor och vars fötter liknar skinande koppar [brons]:
Upp 2:19. Jag vet dit slit och kärlek och tjänande och tro och din uthållighet och dina insatser, och de sista fler än de första.
Upp 2:20. Men jag har något mot dig, att du tillåter kvinnan Jesabel [Baals flöde, ö-bon, utsöndrat skräp, svettiga strömmar], hon som säger att hon är profetissa för att undervisa och för att lura mina tjänare att bedriva hor [avgudadyrkan], och att äta avgudaoffer.
Upp 2:21. Och jag ger henne tid att ångra sig från sin otukt [avgudadyrkan] och verkligen omvända sig.
Upp 2:22. Se, jag kastar, henne på sängen, och de som horar med henne in i väldig plåga [nöd, förföljelse], om inte de omvänder sig från sina handlingar.
Upp 2:23. Och hennes barn skall jag krossa och tillintetgöra [döda till döds] och alla församlingarna skall veta att jag är den som granskar njurar och hjärtan och jag skall ge åt er, var och en, efter era gärningar.
Upp 2:24. Men åt er säger jag och åt övriga i Tyatira [fortsatt offer] som inte har samma lära och som inte vet Satans djup som de säger, jag skall inte lägga mera börda på er.
Upp 2:25. Men bevara det du har, tills jag kommer.
Upp 2:26. Och den som segrar och den som bevarar [vaktar, håller] mina gärningar ända till slutet, till honom skall jag ge makt över folken [hedningarna, nationerna, stammarna].
Upp 2:27. Och han skall valla [bestämma över, vara herde för] dem, med en stav av järn, för de saker som är gjorda av lera krossas, som också jag har mottagit från min far.
Upp 2:28. Och jag skall ge honom morgonstjärnan.
Upp 2:29. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna.

Tyatira församling kommer efter Pergamon. Och Efter den Katolska kyrkan uppstod Islam. Och att det är Islam som är Tyatira det ser vi på att det talas om en Profetissa precis som Islam har sin profet.

Likaså ser vi att det är en religion som föder död. Precis som vi ser Islam idag. Där finns ingen frälsning för de har avskaffat frälsningen i Jesus.

Men vi kan se att Islam ska har morgonstjärnan, alltså den tid som kommer precis innan Jesus kommer och det är nu. Och idag ser vi hur Islam går fram och tar för sig på ett enormt sätt i vår västvärld ja i hela världen.

Och det här kommer att fortsätta tills Jesus kommer det ser vi på uttrycket: Men bevara det du har, tills jag kommer

Och den plåga som Islam utgår får våra länder det ser vi på uttrycket: Och han skall valla [bestämma över, vara herde för] dem, med en stav av järn, för de saker som är gjorda av lera krossas.

För dem som anser att Tyatira inte kan vara Islam därför att de förnekar Jesus som Gud så vill jag peka på Judas Iskariot som var en av de 12 fast han bedrog Jesus. Samma sak kan alltså finnas här i de 7 församlingarna, En församling som övergett Jesus.

Nästa församling är Sardes.

Upp 3:1. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Sardes. Han som har Guds ande och de 7 stjärnorna säger: Jag vet dina gärningar, att du har namnet att du lever, men du är död.
Upp 3:2. Vakna upp och etablera [återupprätta, stöd] det övriga, det som vill dö. För jag fann inte att dina gärningar var slutförda [fulländade] inför Gud.
Upp 3:3. Alltså, kom ihåg på vilket sätt du mottog och du hörde [hör] och ta vara på och omvänd dig. Om du alltså inte vaknar kommer jag till dig som en tjuv och du vet verkligen inte vilken timme [tid] jag kommer till dig.
Upp 3:4. Men du har några få som sägs [kallas], att de inte befläckat sina kläder, och de skall vandra med mig i vita [skinande] kläder, eftersom de håller måttet [är värdiga].
Upp 3:5. Den som segrar, han skall ikläda sig vita [skinande] kläder, och jag skall aldrig stryka ut hans namn från livets bok, och jag skall erkänna hans namn inför min fader och inför hans änglar [sändebud].
Upp 3:6. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna.

Sardes är reformationskyrkorna som uppstod runt 1500 talet. Vi ser att Gud inte tyckte de gick hela vägen.

”Vakna upp och etablera [återupprätta, stöd] det övriga, det som vill dö. För jag fann inte att dina gärningar var slutförda [fulländade] inför Gud.”

Vi ser också att inom Reformationskyrkorna ska man inte veta när Jesus kommer.

Men vi ser dessa kyrkor finns idag även om de på de flesta håll är på tillbakagång och även inom dem finns det troende som har Jesus i sig.

Nästa församling är Filadelfia.

Upp 3:7. Och skriv till ängeln [budbäraren] i Filadelfias församling: Detta säger den helige, den sanne, som har Davids nyckel, som öppnar och ingen stänger, och stänger och ingen öppnar.
Upp 3:8. Jag vet dina gärningar, se jag har öppnat din dörr och ingen kan stänga den, eftersom du har liten makt och du vidmakthåller mitt ord och förnekar inte mitt namn.
Upp 3:9. Se jag ger dig, från Satans synagoga [församling], de som själva säger att de är judar och inte är det, utan de bedrar, Se jag skall göra så att de skall komma och böja sig [tillbe, dyrka, älska] inför dina fötter och de skall veta att jag älskar dig.
Upp 3:10. Eftersom du bevarar mitt trofasta ord, skall också jag bevara dig från den prövningens timme [tid] som skall komma över hela värden för att pröva de som bor på jorden.
Upp 3:11. Se, jag kommer snart, håll fast det du har så att ingen tar din krona.
Upp 3:12. Den som segrar skall jag göra till en pelare i min Guds tempel och han skall aldrig mera gå ut därifrån, och jag skall skriva på honom min Guds namn, och min Guds stads namn, det nya Jerusalem, som kommer ner från himmelen, från min Gud, och mitt nya namn.
Upp 3:13. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna.

Filadelfia är Väckelsekristendomen som kom under 1800 talet och som finns än idag, även om den i våra länder idag har en svår tid och på många håll är på tillbakagång.

Men samtidigt ser vi hur den går kraftigt fram på många andra ställe på Jorden, som Afrika och Sydamerika etc.

Nästa församling är Laodicea.

Upp 3:14. Och skriv till Laodiceernas församlings ängel [budbärare]. Han som är Amen, det pålitliga och sanna vittnet, begynnelsen på Guds skapelse, säger:
Upp 3:15. Jag vet ditt handlande [arbete, slit], att du inte är kall och inte heller varm, jag skulle önska att du vore kall eller varm.
Upp 3:16. Således eftersom du är ljum och inte kall och inte heller varm, vill jag spy ut dig ur min mun.
Upp 3:17. Eftersom du säger att jag är rik och jag har välstånd och ingen saknad har jag. Och du vet inte att du är eländig [prövad, lidande] och ömklig [eländig, beklagansvärd] och fattig och blind och naken.
Upp 3:18. Jag råder dig att köpa hos mig guld renat i eld, så att du blir rik, och vita [skinande] kläder för att klä dig, så att inte din nakenhets skam [vanära, smuts, korrumperade] syns, och ögonsalva till att salva in dina ögon så att du kan [för du skall] se.
Upp 3:19. Alla som jag älskar, tillrättavisar [varnar] jag och fostrar [lär upp, agar], var alltså ivrig och ändra dig [omvänd dig].
Upp 3:20. Se jag har ställt mig vid dörren och bankar, om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in hos honom och äta middag [fest måltid] med honom och han med mig.
Upp 3:21. Den som segrar han skall få sitta med mig på min tron, som jag också sitter med min fader på hans tron.
Upp 3:22. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna.

Laodicea betyder folkstyre. Alltså samma som Demokrati. Och när vi ser att den är verken varm eller kall så känner vi igen vår demokrati som kännetecknas av kompromisser.

Laodicea är alltså Demokratirörelsen som vi har idag och som säger att det räcker att vi har Demokrati, majoritets styre.

Vi ser att Jesu ord till dagens demokrati är att den ska vara äkta. Inte korrupt som vi ser mer och mer. Och det är viktigt med klarsynen, inte den Censur som vi ofta ser idag. Dagens media har mer och mer blivit partiska och visar vänsterns syn. Vänstern har ju tagit över mycket av våra massmedia.

Som sammanfattning av allt det här ser vi alltså att alla 7 församlingarna finns idag i olika form, och det är en intressant iakttagelse att så har det blivit.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar