torsdag 17 januari 2019


Jesu seger 40,
Jesu kommande är ett skeende över tid och det pågår idag



Här ser vi vidare att Jesus ska slå folken som inte följer honom och valla dem med en Järnstav.

Det här tyder på att det vi ser här är inte en ögonblicksbild utan ett längre sammanhang.

Upp 19:15. Och ur hans mun går ett skarpt svärd ut, för med det skall han slå folken och han skall valla dem med en järn stav, och han trampar vinpressen för vredens vin och Guds den allsmäktiges straff.

Här ser vi alltså ett längre sammanhang som kommer att vara i samband med Jesu kommande, och som kommer att kulminera med det vi ser i Upp 19:20.

Upp 19:20. Och vilddjuret grips och med honom den falske profeten [lögnprofeten], han som åstadkommer tecken inför honom, med vilka han bedrar dem som mottagit vilddjurets märke [prägling, kännetecken] och som dyrkar [avgudar, älskar] hans bild, de två kastas levande i eld sjön som brinner med svavel.


Här är den slutliga segern när de onda krafterna kastas i Eldhavet. Men fram till dess har vi alltså ett förlopp.

Och det består alltså av att Guds ord kommer ut på ett speciellt sätt och att Jesus likt en herde driver ihop sitt folk med denna järnstav som vi läste om.

Och att den helige Ande kommer i verksamhet på ett speciellt sätt. Som vi kan läsa i vers 17 där fåglarna representerar Guds Ande.

Himmelens Höjd här visar att det är Guds Andar. De fåglar som flyger högt är ädla Andar som går Guds väg.

Upp 19:17. Och jag ser en ängel [budbärare] som står i [vid] solen och som ropar med väldig röst och säger till alla fåglar som flyger på himmelens höjd: Kom hit och samla er till den store Gudens festmåltid.

Det är intressant att titta på det hela ur det här perspektivet för mycket av det har vi alltså igång idag. Och det är alltså det som gör att vi kan säga att det är ett skeende över tid. Och där vi inte kommit till det slutliga steget än.

Det är intressant att också citera Jesu egna ord hur det ska tillgå när han kommer och även där ser vi att det är ett skeende som leder fram till det slutliga. Det att han kommer.

Mat 24:30.  Och då [därefter] kommer Människosonens [Adams sons] tecken att visa sig [lysa, framstår] i himlen [skyn, luften] och då [därefter] slår sig alla värdens folkslag [stammar, klaner] för bröstet i sorg, och de kommer att se Människosonen [Adams son] komma [framträda, träda in] på [under] himlens moln [skyar, dis] med väldig [stor] makt [kraft, styrka] och ära.

Här ser vi hur det börjar med att Jesu tecken ska synas på himlen. Och alla ska gripas av sorg. Och då kommer Jesus med makt och ära.

Och vad ska då hända.

Mat 24:31.  Och han kommer att sända sina budbärare [änglar] med basunens [trumpetens, (kommer från:) vågor] väldiga [stora] ljud och de kommer att samla de utvalda från de fyra väderstrecken [vindarna] från himlens ena ände till den andra [så att det sträcker sig till och är också från den andra delen av den].

Han ska samla de sina från alla håll, och det är det vi ser idag när Judarna samlas över hela jorden till Israel. Idag har mer än hälften av dem samlats, så det här är redan igång.

Mat 24:32.  Och lär av jämförelsen [liknelsen] med fikonträdet, när grenarna blir mjuka och bladen slår ut, vet ni att sommaren redan är nära.
Mat 24:33.  Och på samma vis, när ni då ser allt detta, då vet ni [förstår, blir säkra] att han är nära och vid dörren.

Här har vi också jämförelsen med Fikonträdet som bland många uttolkare liknats vid Israel. Och det knoppar idag. Ja det slår ut. Israel finns där.

Jesu kommande har alltså börjat och det skeende som ska vara enligt Bibeln kan vi se idag. Men det är inte färdigt, och exakt vad som kommer att hända framöver får vi alltså se.

Karl Håkan



1 kommentar:

  1. Då islam inte är någon liten detalj i världshistorien, så kan vi antaga när Bibeln talar om "den falske profeten", att Bibeln syftar på Muhammed, islams grundare. Nu vet vi att Muhammed gick hädan år 632. Vilddjuret som Muhammed släppte lös, kastades tillsammans med honom levande i "den brinnande sjön". Begreppet Harmagedon motsvarar då sammantaget hela den ansträngning, som jihadisterna påtog sig, för att lägga stora delar av den dåtida världen under islams domvärjo. Harmagedon kan då vara historia och vad som nu återstår är muslimernas gemensamma attack på Israel. De "tusen åren" ligger då redan bakom oss. Guds Rike är nu nära.

    SvaraRadera