lördag 22 februari 2020


De 2 Vilddjuren 1,
Det 10 hornade vilddjuret kommer först i Upp 13



Vi fortsätter nu med att titta på Kapitel 13 i Uppenbarelseboken. Det är ett mycket intressant kapitel och det sätter oss rakt in i vår moderna tid.

Det första Vilddjur vi möte här är Vilddjuret med de 10 hornen.

Det är många som har profeterat om det här och vad det ska vara, och tittat framåt. Men konceptet är att titta efter i det som hänt istället, för där kan vi hittar det.

Upp 13:1 Och jag står [han står (olika grundtexter)] på sanden vid havet och jag ser ett vilddjur som stiger upp ur havet, som har 7 huvuden och 10 horn, och på sina horn 10 kronor [kransar], och på sina huvuden kränkande [smädande, förtalande] namn [benämningar].


Många har pratat om det 10 hornade Vilddjuret genom tiderna, men eftersom det sätt på vilket det dök upp inte stämde med det som Bibeluttolkarna hade sagt har man inte sett att det faktiskt redan varit.

När vi letar efter fler ställen om det här Vilddjuret så hittar det ’både hos Daniel i det 7:e Kapitlet och i Upp 12 som vi just tittat på. I Dan 7 läser vi bland annat:

Dan 7:7. Sedan såg jag i nattens uppenbarelse ett fjärde väsen, fruktansvärt hemskt och enormt kraftfullt och med tänder av järn och det var fullständigt härsklystet. Slukade och genomborrade, och stampade på resterna med sina fötter. Det var överlägsen alla andra väsen i sin framgång och hade 10 horn.

Väsen här är det hebreiska ordet för liv och för djur, och är alltså samma ord egentligen som Vilddjur som vi möter i Upp 13.

Tittar vi på Upp 12 har vi:

Upp 12:3. Och ett annat tecken syns i himlen, och se en väldig eldröd drake [orm], som har 7 huvuden och 10 horn och på sina huvud, 7 kronor.

Det vi ser i och med att det förekommer på flera ställen är att det är centralt i profetian. Det här Vilddjuret, Väsendet, Djuret etc. spelar alltså en stor roll i det som händer.

Men vad är det egentligen.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar