onsdag 26 februari 2020


De 2 Vilddjuren 5,
Tyskland var svårt skadat efter första Världskriget men reste sig


Jag minns min far och deras bröder. De levde under fösta och andra världskriget och man hörde dem ibland tala om den förvåning man hade om hur Tyskland, som var svårt skadat av 1:a Världskriget, så snabbt kunde resa sig och bli så starkt inför 2:a Världskriget.

Och just det här är en intressant vinkling när vi läser vers 3. Var alltså Tyskland huvudet som var skadat och som läkte så hela världen förundrade sig.

Upp 13:3. Och jag ser ett av hans huvuden, som är dödligt skadat [plågat, stympat], och hans dödliga skada [plåga, stympning] läks [behandlas] och man förundrar sig över hela jorden, och följer vilddjuret.


Vi pratade i förra avsnittet om att de 7 huvudena kanske var en beskrivning på de länder som låg på det tidigare Romerska området. Och det gjorde ju inte Tyskland, men här ser vi alltså ett annat perspektiv på det hela och konstaterar att Tyskland ju faktiskt var en av de dominerande krafterna i Europa redan på den tiden.

Och det var ju faktiskt så att Tyskland inte bara blev läkt. Det blev en av de starka i Europa som kom att utmana och besegra flera av de andra staterna.

Man har i det här sammanhanget också hört tolkningar av att det är en människa det talas om. Men eftersom horn ju här representerar stater och vi såg att också huvud kan ha den betydelsen så verkar det föga troligt att det är en människa som beskrivs utan snarare är tolkningen att det var ett land betydligt mera logisk. Och då passar som sagt Tyskland och det som hände med det landet efter första världskriget väl in här.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar