söndag 23 februari 2020


De 2 Vilddjuren 2,
Det 10 hornade vilddjuret är det 4:e i Daniel



Vilddjuret med de 10 hornen är det 4:e när vi tittar i Daniels profetia. Daniels profetia är en profetia som till stora delar har gått i uppfyllelse och det gör att vi faktiskt kan se lita vad det 4:e vilddjuret är.

Här i Upp 13:2 räknar Bibeln upp 3 djur.

Upp 13:2. Och vilddjuret, som jag ser, är likt en leopard och dess fötter är som en björns och dess mun är som ett lejons, och draken [ormen] ger till honom sin styrka och sin tron och väldig makt [frihet, auktoritet].


Där finns Leopard, där finns Björn och slutligen också Lejon. Samma sak kan vi hitta i Daniels profetia vad gäller de 3 första Väsendena, Vilddjuren.

Dan 7:3. Och fyra härsklystna [väldiga] levande väsen [djur, varelser] steg upp ur havet, det ena år efter [annorlunda än] det andra.
Dan 7:4. Det första var som ett lejon, med vingar som en örn, men medan jag såg på sveptes vingarna bort, och det reser sig från jorden på sina ben som en människa, och en människas hjärta gavs åt det.
Dan 7:5. Och se, därefter ännu ett levande väsen [djur, varelse] ett andra, som liknade en björn, och det reste sig upp på ena sidan, och det hade tre revben i munnen mellan tänderna, och orden till det var: Stå upp och ät [sluka] mycket kött [evangelium, friskt].
Dan 7:6. Sedan såg jag och se därefter kom något som liknade en leopard, och med 4 fågelvingar på kroppen och 4 huvuden. Till det levande väsendet [djur, varelse] blev givet herravälde [imperium].
Dan 7:7. Sedan såg jag i nattens uppenbarelse ett fjärde väsen, fruktansvärt hemskt och enormt kraftfullt och med tänder av järn och det var fullständigt härsklystet. Slukade och genomborrade, och stampade på resterna med sina fötter. Det var överlägsen alla andra väsen i sin framgång och hade 10 horn.


Vi ser här att de är i omvänd ordning mot hur de står i Upp 13. Här börjar det med Lejon. Och det första riket som vi talar om var enligt gängse tolkningar det Babyloniska.

Vi får ytterligare stöd för det genom att titta på Daniels tidigare profetia om statyn vi tar med delar av den också här.

Dan 2:31. O Konung, du såg en stor staty [figur, bild, vålnad, avgud], en väldig staty [figur, bild, vålnad, avgud], och det väldiga ljuset mot den fyller dig med fruktan.
Dan 2:32. Statyns huvud var av fint guld, dess bröst och dess armar var av silver, från dess midja och inkluderande dess lår av koppar.

Och Daniel ger här uttydningen för Konungen i Babel.

Dan 2:37. O, Konung, Konungarnas Konung, Himmelens Gud har gett dig kungariken, styrkan och makten och berömmelsen.
Dan 2:38. Och alla som finns [bor], människors barn, markens djur och himmelens fåglar, allt som existerar har han get i din hand och till ditt herravälde, det är Guld huvudet.
Dan 2:39. Och efter din del följer ett ringa rike [lågt rike, rike på jorden] och därefter ett tredje rike av koppar, och det härskar över hela jorden.
Dan 2:40. Och det fjärde riket skall bli starkt som järn, allt ska det inneha, men som järn ska det krossa och försvaga allt, och som järn ska det därför bryta sönder allt [alla dem], det bryter sönder och vill göra ondska.

Här ser vi alltså de 4 rikena uppräknade men i form av en Staty och det 1:a riket är alltså de som rådde när Daniel framförde Profetian, alltså det Babyloniska. Det är alltså det som är Lejonet.

Det som kom därefter var det Persiska, det var det som erövrade det Babyloniska och tog över hela mellanöstern. Och det är alltså det som är Björnen.

Och därefter kom det Grekiska med Alexander den store, och det är alltså det 3:e riket det som liknas vid en Leopard.

Och vi vet av Historien att det som kom efter det Grekiska riket det var Det Romerska. Det är alltså det 4: riket Vilddjuret och alltså också det 10 hornade.

Här i Uppenbarelseboken ser vi alltså hur detta 4:e riket innehöll det som fanns i de andra 3 rikena. Och så var det ju. Det 4:e riket tog över kultur och stora delar av landmassorna. Det är därför som vi ser djuren från Daniel uppräknade i Upp 13.

Och den Romerska och den Grekiska kulturen kom att prägla Europa långt fram efter det att Romarriket i sig självt var upplöst. Och därmed kan vi också se hur denna kultur kom att prägla Europa långt in i vår tid.

Och vi kan t o m hävda att västvärlden än idag bygger på den Grekisk Romerska kulturen och därmed alltså också på detta 10 hornade Vilddjur.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar