fredag 19 juni 2015

Fundering 150619, Är TV vår avgudabild

Vi kan fortsätta och titta på 10 Guds bud och se om vi bryter mot flera av buden och vi kommer då till det andra budet.

2
2 Mos 20:4.  Du skall inte göra dig någon skulptur [avgudabild] av någonting överhuvudtaget [och inte skall ni låta smörja något], som är i himmelen [skyn] ovanifrån eller som är på marken underifrån, eller som är i vattnet underifrån i förhållande till marken.
2 Mos 20:5.  Du skall inte dyrka [falla ner för, buga dig för] dem och inte skall du arbeta för [göra bruk av] dem, för jag Jesus [Jashve], din Gud är en svartsjuk [ivrig, nitälskande] Gud, som låter barnen bära fädernas straff i 3:e led och i 4:e led, genom att de blir mina fiender [hatobjekt].
2 Mos 20:6.  Och han ger nåd [barmhärtighet, rättvisa] till 1000-ende [familjer], till vänner [älskade] och till de som håller mina bud [befallningar].

Vi kan fråga oss, har vi idag någon bild eller symbol som vi dyrkar. Som vi sätter fram. Ja, onekligen har vi det, och det är TV. Vilddjurets bild som det står om i Upp 13:14 - 15.

Upp 13:14. Och han lurar dem som bor på jorden med tecknen som han gör inför vilddjuret, och säger till dem som bor på jorden att göra en bild [avbildning] till vilddjuret, han med krigs [svärds] plågan [skadan, förbannelsen] och som är till [lever, existerar].
Upp 13:15. Och han har kraft att ge liv [rörelse, ande] åt vilddjurets bild, och så att vilddjurets bild kan tala, och den kan fördärva [döda] alla som ännu inte dyrkar [älskar, böjer sig för] vilddjurets bild.

I dagens samhälle har massmedia och i synnerhet TV kommit att bli så dominerande att det som inte finns där det finns inte. Och vi kan se att alla i samhället idag de sitter där framför sin TV och umgås med TV och de som är på den. TV har kommit att bli en avgud, en bild som man dyrkar och ägnar sin tid åt.

Och fortsätter vi i kapitel 13 så kommer vi till Internet i Upp 13:16 – 19.

Upp 13:16. Och det sker att åt alla dem, de små och de stora och de rika och de fattiga och de fria och tjänarna [slavarna], ger han ett märke [kännetecken, prägling] på deras högra hand eller på deras pannor.
Upp 13:17. Och, så att inte någon kan köpa och [eller] sälja om han inte har märket [kännetecknet, präglingen] och [eller] vilddjurets namn och [eller] numret för hans [sitt] namn.
Upp 13:18. Här är fakta [visdom], den som har förstånd han räknar på vilddjurets siffra, för det är en människas och siffran hans [dess siffra] är 666.

Här ser vi vilddjurets siffra som på Hebreiska blir www, (en 6:a skrivs på hebreiska med v eller w). Vi ser alltså här hur avgudadyrkan går vidare och förutom TV så har vi idag internet som blivit vår symbol. Det vi kommunicerar med, det som blivit en symbol, ett märke, tecken som vi ägnar vår tid åt.

Förr var det gudstjänsterna i kyrkan som man ägnade sig åt, det var där man fick information om viktiga händelser, det var där som bilden av hur man skulle se på tillvaron presenterades, det var där som man tillbad Gud, och det var ingen symbol utan en levande Jesus man tillbad, så som Gud ville ha det.

Men idag har TV dödat livet i kyrkan, man går inte dit utan det är TV man ägnar sig åt, precis som det står i Upp 13.

Här kan vi alltså åter konstatera att vi bryter mot ett av Guds bud, det andra budet.

Du skall inte göra sig någon bild, symbol av det som är runt omkring och sedan tillbe, falla ner för den symbolen, låta den bli styrande i tillvaron.

Och när vi bryter mot det andra budet så kan vi konstatera att vi har tappat Gud precis som det skulle bli om vi bröt mot Gud bud.

Låt oss alltså be om förlåtelse och be Jesus att åter upprätta den sanna Gudsrelationen i vårt land, relationen med den ende sanne Guden Jesus Kristus.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar