måndag 22 juni 2015

Fundering 150622 Lägg tyngd på erfarenheten

Det 5:e Budet är intressant, för det lyfter fram var vi kommer ifrån och erfarenhetens betydelse.

5
2 Mos 20:12.  Ära [Hedra] din far och din mor så att dina dagar blir många [förlängs, blir långa] i landet [på jorden] som Jesus [Jashve] din Gud, gav [ger] åt dig.

Första ordet Ära, hedra, etc. kommer, i hebreiskan, ur tyngd. Det står för: Betrakta som tung, betrakta som viktig, gör viktig, hedra, ära, gör ärofull, gör stor, betrakta som stor etc.

Föräldrarna, de man kommer ifrån, skall vara en viktig del i ens liv, man skall betrakta sin far och mor som viktiga och handla därefter.

Det här gäller givetvis också i allmänna delar i ett samhälle. Man skall inte låta nya nycker vända upp och ner på samhället, utan stå stadigt på den grund som är lagd och bygga vidare på den. Det ligger både kunskap och erfarenhet i det bestående, och den äldre generationen har ofta varit med om liknande saker förr, och genom att ta med det och lägga tyngd vid den kunskapen så undviker man att göra om misstag och då gäller löftet att samhället skall bestå.

Vi kan också konstatera att kunskap är viktig och man skall inte bara fara iväg.

Hur har vi det idag i samhället. Idag har vi en ungdomskultur. Det är de unga som skall lyftas fram, de unga skall man fästa vikt vid och lyssna på. Medan äldre skall dra sig tillbaka, ta emot sin pension och lämna sina uppdrag. De skall inte ha någon tyngd längre för de har inget att komma med, det är du unga som vet idag säger man, De unga har ju lärt sig hur sakerna är idag. De äldre de lever kvar i något som är på väg ut och skall därför tiga.

Det här är också något som är typiskt svenskt. Här i landet har äldre ingen status. Medan i många andra länder som t ex Japan. Där är äldre några man lyssnar på och som anses ha något att komma med. Det är konstigt att det blivit så här hos oss, som är ett kristet land och skall hedra vår far och mor.

Men man kan se ondskans tanke här och resultatet är att man på en generation har lyckats totalt avkristna landet. Den socialistiska andan har tryckts in i den nya generationen, i daghem och skolor, och Jesus har lyfts ut. Han är något som inte är godkänt i vårt moderna samhälle och det har den nya generationen lärt sig. Medan vi äldre, många av oss, håller kvar vid Jesus och tron på Jesus och därför är utlyfta ur samhället och betraktas som några man inte skall lägga vikt vid, några mindre vetande personer som man inte skall lyssna på.

Vi tvingas konstatera att det kristna land som vi växte upp i, det finns inte längre, och det kristna land som vi haft i 1000 år det är nu borta, och landet invaderas idag av invandrare med andra sätt att se på tillvaron och med många gånger andra religioner. Så här besannas ordet att om man skall leva länge i sitt land, det som var Sverige i vårt fall, då skall man lyssna på och lägga vikt vid den äldre generationen. Den som vet och har varit med. Och inte göra som Sverige har gjort och fostra de yngre till något helt annat, än det som är det traditionellt Svenska, ett kristet Sverige.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar