tisdag 23 juni 2015

Guds himmel, Som Gud vill ha det

Upp 4 är ett fantastiskt kapitel som tar oss in i Guds himmel och låter oss se det hela ur Guds perspektiv, så som Gud ser på sig själv och vill ha oss som människor.

Upp 4:1. Därefter ser jag och se, en dörr är öppen i himlen, och jag hör den tidigare rösten [ljudet], som låter som en trumpet [basun] som talar till mig, som säger: Stig upp hit och jag skall visa dig det som skall ske efter det här.

Redan här ser vi att Guds himmel är öppen. Gud står där liksom med sin öppna famn och välkomnar oss till sig.

Upp 4:2. Och straxt kommer jag i ande och se en tron är placerad i himlen och på tronen sitter han.
Upp 4:3. Och han som sitter är lik en uppenbarelse i en sten av jaspis och karneol och runt omkring tronen är en regnbåge som ser ut likt en smaragd.

Det finns inte ord nog att beskriva Gud så fantastisk är han. Och här ser vi hans regnbåge, den symbol som redan Noa fick. Regnbågen innehåller alla färger, på samma sätt som vi alla är välkomna till Gud, och först när alla får komma med, när alla olika färger är där i regnbågen då blir det vitt tillsammans. Vi kommer också ihåg hur vi läste hur alla djuren gick in till Noa i Arken. Alla är välkomna in till det Gud berett åt oss.

Upp 4:4. Och runt omkring tronen, 24 troner och på tronerna ser jag de 24 äldste, som sitter iklädda vita [skinande] kläder och som har gyllene kronor på sina huvuden.

De 24 står här för 12 från gamla förbundet, de 12 stammarna, och 12 från det nya förbundet, de 12 apostlarna. Och de representerar de troende, både från gamla och nya förbundet. Och de har vita skinande kläder, de är rena i Jesus blod och de har kronor på sina huvuden, de har kungavärdighet, genom försoningen i Jesus.


Upp 4:5. Och från tronen kommer blixtar och åskor och ljud [toner, röster], och framför tronen, 7 lysande ljus [elds facklor] som brinner, de är Guds 7 andar.

Här ser vi hur Evangeliet går ut över värden, det är genom blixtens kraft och åskans ljud och det är de 7 församlingarna, de 7 facklorna som står framför Guds tron, och de är fyllda med och styrda av guds ande.

Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.

Gud är öppen på samma sätt som glashavet är totalt genomskinligt är Gud det. Gud är sanning och har inte behov av att gömma något.

Vi ser också de 4 väsendena. De som är i Guds tron. De är ett med Gud och här ser vi vilka de är i nästa vers. De är

Lejonet av Juda – Jesus själv
Oxen, tjuren – Fadern
Människan – människan frälst av nåd, fylld med Jesus.
Örnen – Den helige ande.

Det här är alltså treenigheten och den frälsta människan tillsammans, det är så som Gud vill ha det, Guds slutliga lösning.

Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en oxe [kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.
Upp 4:8. Och vart och ett av de 4 väsendena har upptill 6 vingar runt omkring, och är invändigt fulla med ögon, och de har ingen vila på dagen eller natten, och de säger helig [ren], helig, helig är Jesus [Herren] Gud den allsmäktige som var och som är och som kommer.

Och de är alla fyllda med Guds ande och de har alla den fulla klarsynen. Både mot sig själva och mot andra.

Upp 4:9. Och när väsendena ger ära och lovprisning och tack till honom som sitter på tronen, han som lever i evigheters evigheter.

Men det är endast tillsammans som de är Gud. Jesus, Fadern, Den frälsta människan och Den helige ande.

Upp 4:10. Då faller de 24 äldste ner inför honom som sitter på tronen, och tillber [dyrkar, älskar] honom som lever i evigheters evigheter, och de kastar sina kronor framför tronen, och säger:
Upp 4:11. Du Jesus [Herren] är värdig, att motta äran och lovprisningen och makten, för du skapar allt och genom din vilja, är och skapas.

Och vi ser hur Den frälsta människan representerad av de 24 äldste, det nya och det gamla förbundet tillsammans, fallet ner och tillber Gud, han som är evig, och de kastar sina kronor framför honom, framför Jesus och säger, ja uttrycker det de känner innerst inne, att det är endast Jesus som är värdig, Det är genom honom som vi blivit till. Blivit de vi är Frälsta av nåd.

Tänk vilken fantastisk Gud vi har.

Tänk. Där står Gud med sin öppna famn och ropar, kom till mig ni alla som är betungade så skall jag ge er ro.

Och vi får svara. Det är du Jesus som har gjort allt, det är genom din frälsning som vi är till och är det vi är.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar