torsdag 25 juni 2015

Israels Krig i Profetians ljus

Gog krigen pågår och vi är på slutet idag
I Hes 38 och 39 finns det så kallade Gog Kriget beskrivet. Många går och väntar på att det skall komma, men Gog Krigen är i själva verket en serie Krig som Israel skall möte från sina grannar när landet Israel upprättas och vi har idag sett fler av krigen och Gud har alltid varit med och get Israel seger. Nu är vi på slutet av den här profetian. Gud kommer snart att ge Israel ro och hela det land som han lovat och fred med Grannländerna.

Gazaremsan är slutet för Gog
Att vi är på slutet det ser vi om tittar på Hes 39:11 – 15 där ser vi både Gaza remsan och de palestinska områdena på västbanken som finns idag omnämnda.

Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak för kult, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}
Hes 39:12 Och Israels folk [hus] begraver dem på nytt 7 gånger [7 månader] för att rena landet.

Här i vers 11 ser vi hur Gog, Israels motståndare skall få en plats till Grav öster om havet. Det har de fått idag. De administrerar själva Gaza remsan, och det har blivit en dödens plats, där ondskan regerar. Och Gaza remsan ligger just öster om havet. Här uppfylls alltså det här bibelstället.

Och vi kan se hur det här skall vara slutet för Gog. Gud lovar att stoppa Gog, han skall begravas där.

Men att det inte skall gå på en gång det ser vi av uttrycket i vers 11 där det står att det begraver dem på nytt 7 gånger. Med andra ord de upprepade krig som vi ser idag är enligt profetian.

Palestinska områden på Västbanken

Hes 39:14 Och man skall alltid skilja motståndare [bråkmakare, de som vill dela] i landet, motståndarnas gravar är markerade på markens [landets, jordens] yta, de söker för att till slut rena den på nytt 7 gånger [i 7 månader].
Hes 39:15 Och de går över motståndarna i landet och märker ut människo- [Adams] ben [styrka, krafter] och bygger vid dess sida ett tecken intill hans grav, gravarna hör till Hamongog.

Och om vi läser fortsättningen ser vi att det inte bara är Gazaremsan, Nej det är också andra ställe som skall märkas ut och där Gogs män skall begravas, dessa som är som döda ben. Andligt helt döda.

Vi vet idag hur Palestinierna, Arabsidan har fått områden också i Samarien och Judéen att administrera och här talar alltså profetian om att det skall vara markerade områden för Israels fiender, där deras grav skall vara. Deras döda anda skall förvaras.

Här går alltså profetiorna i uppfyllelse. Vi har det här idag. Både Gazaremsan och områden i det som man kallar för Västbanken. Där med kan vi säga att vi har kommit fram dit i den här profetian i Hes 38 – 39. Vi behöver inte gå och vänta på att det skall ske. Det har skett och Guds profetia visar sig än en gång hålla.

Några pusselbitar är kvar innan hela profetian är uppfylld, men vi är där på slutet.


Harmagedon och Hamongog
Vi också i vers 11 och vers 15 notera namnet Hamongog, ett ord som står för Gogs hop eller Gogs tumult. Det är också ett ord som förmodligen är kärnan i Harmagedon som vi har i Upp 16:16 (i avsnittet om vredesskålarna). Man kan se det på likheten. Om man tänker på att i Hebreiskan så skriver man ofta inte ut vokaler och att -on på slutet förmodligen är ett Grekiskt tillägg. Då ser man det.

Många hävdar ju att Harmagedon är Megiddos slätten i norra Israel. Men där finns inget berg som ju förstavelsen Har- betyder. Vi får se vad som händer här exakt, Gud vet, och det är han som styr.

Det är intressant att vi kan knyta ihop Gog kriget här med Vredesskålarna i Upp 16 och konstatera att profetiorna går i uppfyllelse parallellt.

Vad är Gog och Magog
Vad är då Gog? Det är också en fråga som diskuterats mycket. Det som då är intressant är att titta på namnet och dess eventuella betydelser och man kan då se att det kan stå för ” altartopp, tak för kult, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota” och tittar vi idag på Israels motståndare så ser vi att de rör sig i cirklar, de kommer igen gång på gång. De för fram fantasier, sanningen är inte viktig för Arabsidan utan att slå ner Israel till varje pris, och allt Israel gör är ständigt fel i Arabsidans ögon.

Gog är alltså ett bra namn på Israels motståndare idag, och talar om den förvirring och lögnaktighet som råder på Arabsidan.

Vad är då Magog. Förstavelsen Ma- står för ”från” men kan också stå för ”å någons vägnar” och man kan då säga att det är alla de som står upp för Gog och hans arbete att krossa Israel och det Judiska folket.

Tyvärr har de funnits där hela tiden, dessa stater som har stöttat Arabsidan i deras försök att krossa Israel. Vi minns Ryssland som försåg Syrien med vapen under 60 och 70 talet. Och vi ser idag hur snart hela värden ställer upp på Arabsidan och deras försök att krossa Israel, att dela landet. Och man vill ta ifrån Israel det allra främsta som Gud har lovat nämligen Jerusalem.

Vi stöter på både Gog och Magog i Hes 38:2

Hes 38:2.  Människoson [Adams son, Människobarn] vänd ditt ansikte mot Gog*, Magogs** land, det väldiga giftets och värdens*** regent.  
{* Gog=altartopp, tak för kult, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Magog=från Gog, å Gogs vägnar}
{***Ros, Mesek och Tubal <= Ros=huvud, topp, chef, regent, gift| Mesek=väldig, utsträckt, så, dra upp| Tubal=förvirring, blandning, värden, ett land}

I Hes 38:2 får vi en beskrivning av vad Gog är och där ser vi att det är gift och det är värdens regent. Med andra ord den onde själv. Han som har för avsikt att fördärva jorden med sitt gift och vill göra sig till dess regent.

Gog kriget skall ske i omgångar alltså flera gånger

Hes 38:4.  Och jag skall göra det igen och igen med dig [gå med dig i cirklar, leda dig vilse, vända dig om] och jag skall sätta krokar i din käke och jag för ut dina följeslagare och hela din styrka med hästar och ryttare, fantastiskt rustade hela hopen, stora sköldar och skydd, alla hanterar svärden.

Och i vers 4 ser vi hur det går i cirklar, hur Gog kriget alltså skall ske flera gånger och hur det verkar som om något driver dem till det här. Och till synes är Gog (Arabsiden) militärt stark. Och det minns vi speciellt från 60 och 70 talet hur Arabsidan var helt överlägsna i storlek på sina arméer, men man förlorade ändå, för Gud var med Israel.

Eftersom år också kan översättas med omgångar och månader också med ny (nya omgångar), så ser vi också i versarna nedan att det hela skall ske i omgångar och att det är flera krig.

Hes 38:17.  Så säger Herren Jesus [Jashve]: Du är den som jag har talat om, i gångna dagar, till mina tjänare Israels profeter, i profeternas dagar, de omgångar [år] som kommer med dig över dem.

Hes 39:9 Och innevånarna i Israels städer går ut och bränner och lägger i elden, sköldar och krokar, bågar och pilar och handpåkar och spjut och de bränner dem i eld i 7 omgångar [år]

Hes 39:14 Och man skall alltid skilja motståndare [bråkmakare, de som vill dela] i landet, motståndarnas gravar är markerade på markens [landets, jordens] yta, de söker för att till slut rena den på nytt 7 gånger [i 7 månader].

Man skall alltså rensa upp efter krigen 7 gånger. Och av det här kan man då se att det skall vara 7 gånger först och sedan i samband med Gaza remsan och de Palestinska områdena på västbanken, på nytt 7 gånger.


Vi kan alltså konstatera att Hes 38 och 39, Gog krigen, är en profetia på det som vi sett i Israel de senaste åren, sedan landet blev fritt, och här beskriver Gud i sin profetia för 2500 år sedan vad Israel skulle möta när de slutligen kom hem till sitt land som Gud hade lovat. Och fortsätter vi att läsa så ser vi att det här skall gå till seger, och Israel skall få det Gud har lovat och fred med sina grannar.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar