tisdag 16 juni 2015

Guds generalplan 3, Jesus det verkliga ljuset

Jesus är det stora ljuset i Guds plan. Det är Jesus som skulle vända historiens utveckling. Det viste Gud. Därför kunde han redan från början, när han skrev Bibelns första kapitel, skriva in detta i sin Generalplan, det stora ljuset som kommer på den 4:e dagen och det var Jesus. Det var genom honom människan skulle bli frälst. Tänk vilken Gud vi har.

Och de som ser det här som den fysiska skapelsen de har här problem. För hur kan de komma sig att Växterna kom till före Solen, att ljuset kom innan Solen. Var kom ljuset då ifrån.

Vi läser här:

1 Mos 1:14 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli lysande kroppar på himlavalvet, till att skilja mellan dagen och mellan natten, och det skall vara till tecken och till högtider och till dagar och till år.

1 Mos 1:16 <Trad:> Och Gud gjorde de två stora ljusen, det större till att härska på dagen och det mindre till att härska på natten, och stjärnorna.
1 Mos 1:17 <Trad:> Och Gud satte dem på himlens himlavalv för att lysa på marken.
| <Alt:> Och Gud satte dem på det väldiga namnets utbredda skikt till att verkligen åstadkomma härlighet [tända eld] på den fasta grunden.
1 Mos 1:18 <Trad:> Och till att härska på dagen och på natten och skilja mellan ljus och mellan mörker och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och till att vara domare i livet och i det vridna [motgången] och livets visdom och dödens visdom och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:19 <Trad:> Och den 4:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 4:e dagen blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.

Gud gjorde två ljus. Det stora och det lilla, precis som han senare skapade mannen och kvinnan. Där mannen är symbol för Jesus, han som kom med livet, och kvinnan är symbol för församlingen som skall föra Jesu liv vidare, föra kunskapen och Jesu ande vidare. Och här ser vi samma sak. Det stora ljuset är som Solen som skapar ljus medan det lilla ljuset är som månen som reflekterar ljuset från solen på samma sätt som församlingen för vidare Jesus ljus och livet i Jesus.

Här kan vi också se hur Jesus är domare, det är han som skall skilja mellan ljus och mörker, mellan dag och natt. Och där skall församlingen vara med honom, och den är satt att ge ljus där det är mörker, att sprida evangeliet till platser och människor där det är andligt mörker.

Vi ser också här att det finns stjärnor. Människor som kommer med sanningen vid sidan om Jesus, men jämfört med Jesus är deras ljus oändligt mycket svagare. Och som vi vet så syns inte ens stjärnorna när Solen lyser.

Jesus födds som vi vet före år 0. Alltså mellan år 1000 f kr och år 0 som är den 4 dagen i skapelseberättelsen.

Om vi sedan tittar på den 5:e dagen läser vi

1 Mos 1:20 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet skall överflöda av levande varelser och fåglar skall flyga över marken uppburna av [på] himmelens himlavalvs yta.

Här ser vi resultatet av Jesus. Och det som är intressant är att livet nu kommer till havet. Till Hedningarna, havet är en symbol för hedningarna, de icke Judiska folken. Och vi vet att det blev så. Det var hos Hedningarna, bland oss, som Jesus blev det han är idag. Det var inte bland Judarna.

Och fåglar står för den helige ande. Alltså har vi här en profetia på hur Anden skall falla, precis som vi vet att den föll på Pingstdagen efter Jesu uppståndelse.

Den här versen innehåller alltså både en profetia om att evangeliet skall spridas bland hedningarna och att Anden skall falla.

1 Mos 1:21 < Trad:> Och Gud skapade deras stora havsmonster och alla varelser, de levande smådjuren, som överflödade vattnet efter deras art, och alla bevingade fåglar efter deras art och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud skapade deras stora orm [drake, havsmonster] och allt liv, det levande myllret som överflödade, dem vilka som helst, det som gav hans del, allt det strålande till slut [i ytterkanterna], och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.


Fortsätter vi att läsa så ser vi att det talas om deras stora havsmonster. Och det är en profetia på den katolska kyrkan som kom att totalt dominera kristenheten i över 1000 år. Gud viste det redan när han skrev Bibelns första kapitel. Är det inte fantastiskt. Men vid sidan om den katolska kyrkan skall det alltså också finnas andra kristna samfund, andra levande varelser, som vi ser här i den här versen.

1 Mos 1:22 <Trad:> Och Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll vattnet i havet och fåglarna skall bli talrika på marken.
| <Alt:> Och Gud välsignade dem genom att säga till dem: Var fruktsamma och överflöda och uppfyll de, vem som helst, genom anden [alltid, i livet] och det strålande skall överflöda på den fasta grunden.

Och här kommer den första missionsbefallningen, Var fruktsamma och bli många och uppfyll vattnet.

1 Mos 1:23 <Trad:> Och den 5:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 5:e perioden blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.

Och så är Gud färdig med den här delen och i nästa avsnitt skall vi titta på hur Gud skapar människan till sin avbild, gör oss till sådana som han vill ha oss.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar